I Am AJ The Mommy

I Am AJ The Mommy

Friday, February 8, 2013

PhD Journey #7: Membebel Tanpa Sempadan

Just finished my compulsory class. Compulsory means wajib. The rest of the classes are advisory modules only. Kira aku ponteng atau tak, I won't be assessed by the lecturer. Itu kelebihan jadi budak PhD. Tapi kerugiannya, kau ponteng class, kau tak dapatlah ilmu. Part tu, bukan PhD student je. Budak UPSR yang ponteng class pon rugi jugak. Btw, does UPSR still exist?

Frankly speaking, British accent is killing me! Like seriously. Everytime habis discussion dengan SV or everytime habis class, macam biasalah WF akan tanya updates and progress. Teman hidup dunia akhirat atenyaa.. So dengan siapa lagi aku nak share kan. Then setiap kali itulah aku akan membebel pening kepala lah, tak paham lah, nak beli itu lah ini lah (EH?!) dengan WF. Sampai satu tahap, I told him I wanted to have at least ONE voice recorder to record all conversations between me and the SV.

Then, he bought me one. Murah je. Duit UK murah lah. HAHA okay sumpah tak lawak. Bye.

Sekali pagi tadi, I was totally forgot to bring the voice recorder to the lecture. Berkerut-kerut haaa aku nak focus dengar lecturer tu bagi lecture. Her accent adalah sangat pekat sepekat tomyam Thai. Next week we're gonna have a replacement class. 4 HOURS NON STOP! Kalau aku lupa jugak untuk bawak voice recorder tu, memang banjir la quay kat Exeter ni tadah air mata aku T_______T

Sometimes, somehow, aku pernah terfikir like kenapalah aku tak sambung belajar kat US. Kenapalah aku choose UK. Tapi kajian menunjukkan (CEWAH! Mohon ampun. Budak PhD memang banyak buat kajian),   UK institution lebih establish and well known. Tapi bagi aku, belajar kat mana-mana pon sama je. Kau malas, kau kecundang. Kau rajin, kau berjaya. Rezeki memasing.

Point aku kat sini sebenarnya bukan pasal belajar kat celah negara mana. Tapi point aku adalah Msia terlalu didedahkan dengan American English. Jadi kita lebih ke arah English Amareeekaahhh. Sebab tu I found it hard to blend in with the British accent. Eh tak. Bukan salah sesiapa pon. Sebenarnya aku memang tak power bahasa Inggeris. Aku menyesal. Aku nak torture anak-anak aku belajar English kaw-kaw. Supaya jangan jadi macam Emak dia. Stress semacam.

So now impian aku, semoga aku, Suami dan anak-anak aku HANDAL berbahasa Inggeris with the British accent. Impian agak tah pape. Tapi sukahati. Itu impian aku. Melentur lidah biarlah daripada Bismillah...



No. I'm not gonna be a 'Kiasu Mommy' though I know it does make sense to certain societies. I just don't want my children to go through saat-saat sukar bila dah besar kelak. So the best is, I want to torture them in a 'soft way' by being a role model to them. I wanna be a Mommy that they can be proud of. 

Sounds like I'm torturing myself huh? All the best to you, AJ!


Loves,
aj-the-mommy

3 comments:

MissRhana said...

babe.. i also bought one recorder..it seems compulsory heheh...and it is! dah berkhidmat almost 3 years.

deena awanis said...

seb baik lah supervisor aku cakap malaysian accent!hahaha..that;s why i dont deserve to be there i guess..LOL!

Farrah Diana said...

good luck AJ..
aku dulu pn penah jgk, masa degree SV aku org peghanchis.. dia punye slang, mak aih pekat smapai dia buat lawak pun kami taktau itu adalah lawak..haha