I Am AJ The Mommy

I Am AJ The Mommy

Friday, April 19, 2013

My Pregnancy Journey in the UK - by a 27th years old Mother


So yeah. It's my birthday today. I'm officially turning 27th years old. Alhamdulillah..

Memandangkan hari ini hari jadi aku, maka I decided to tell a little bit of story about my pregnancy journey in the UK. Kira this is my first time celebrating my birthday abroad and also my very first time having an experience of being a preggy Mommy in this country =)

Honestly, I feel so guilty with my 2nd baby for being such a biased Mommy to him/her. This time around, none of my blog entry berkisarkan tentang his/her development in my tummy. Sigh.. Sorry baby :'(

I really wanted to jot down each moment of my 2nd pregnancy in details just like what I did during Damia's time but the reality is, kali ni aku tak mampu dan tak larat. Bukan tak larat apa. Aku akan sentiasa ada mixed feeling between updating my blog or writing the thesis. Haha T___T

Thus, by sharing this pregnancy journey in the UK, on my birthday, bakal memberikan something kepuasan dan ketidak-rasa-bersalah-an kepada my 2nd baby ni. Don't put the blame on your Mommy okay!

Baiklah.

1. Saat Tahunya Mengandung

First and foremost, it was an unexpected pregnancy. Initially I was planning to have a baby before flying off to UK tapi masa tu takde rezeki lagi. Oh ya. Husband and i never had a family planning. Just go with the flow. LOL

Tapiiii... Tak expect lah akan pregnant betul-betul masa awal-awal sampai UK! Kot la ada ample time ke apa kan. Sebab few weeks before sampai UK, kira minggu-minggu terakhir di tanah air, aku memang bantai makan dan minum macam-macam like makan benda tajam and minum coke etc. Then naik long haul flight for like 13 hours from Msia-UK. Kira semua perkara yang disebutkan adalah antara perkara terlarang dilakukan ketika early pregnancy.

Tapi kun fayakun. Got to know that I was expecting a baby during my 3rd weeks in this country. Masa tu nak taknak memang aku buat UPT test sebab asal masuk dapur, aku bau bawang yang ditumis, aku rasa loya. Ada ke patut? Tak pernah dalam hayat aku loya bau tumisan bawang. Hahaha. Selama ni rilek je tumis belacan bagai :p

Pastu, dalam bus pergi balik University, boleh pulak aku muntah air. Tupon sikit. Tupon mujur ada tissue. Tupon mujur muntah air. Kalau muntah bendasing lain, tak ke malukkkk. Hahaha Gaaaaahhhh!!

So after knowing the outcome of UPT test, I was like Alhamdulillah... Sebab memang nak sangat bagi Damia adik. Tapi still in the state of terkejut dan terkebil-kebil. Hehe. Bak kata rakan taulan, "Dalam busy-busy packing barang pergi UK, sempat lagi tuuuu..." Ngahahahaha ok bye!


2. Meeting the midwife

Okay. Being a preggy mother in the UK, you will never have a chance to meet a gynae. Midwife is the only person who will entertain you from the beginning of your pregnancy journey. If you were to meet the gynae, means that something must be wrong with your pregnancy. Got what I mean?


Style kat UK, sangat orthodox I can tell. I only did the baby scanning during my 12 and 20 weeks of pregnancy. Masa yang 12 weeks, untuk lihat baby is doing okay. Masa 20 weeks pulak utk lihat the baby progress and of course to know the baby's gender. TUPON kena request cakap nak tengok gender. TUPON 2D only. Perkhidmatan 3D and 4D tidak disediakan. Dang!! +____+

The rest of the journey, jangan mimpi lah nak "jumpa baby" everytime buat check up. Reason being, radioactive yang dipancarkan ketika membuat scanning tu adalah membahayakan kepada baby dalam perut. So dalam bab ni, aku rasa pregnant kat Malaysia lagi best. Sebab pasti akan excited terlebih everytime ada maternity check up. No? Yelah siapa tak excited kan dapat tengok keadaan baby kat dalam tu macam mana bagai kan. So Malaysia wins! Hahaha tetiba.

Eh tapi kan AJ, kalau takde buat scanning, macam mana nak measure baby growth?

Haaaaa. Part ni paling orthodox sekali bhaii.. The midwife will measure the baby growth in your tummy using the measuring tape!! Can you peeps imagine?!!! Masa memula tu I was like terkejut gila dowh. Sumpah tak tipu. Jakun pon ada aku melihatnya. Aku guna measuring tape untuk ukur kotak customer okay! Hahahaha Pang! +___+

Cara dia ukur adalah midwife tu akan ambil hujung tape tu letak kat bahagian perut atas sekali (means in between perut and jantung) sampai ke bahagian bawah perut betul-betul on the pubic bone. Midwife tu akan picit la untuk cari bone tu.

Pastu midwife akan urut-urut perut bertujuan untuk tahu kedudukan baby berada di mana. Pastu bila dah dapat agak, "Oh your baby's head is here!". Classic tak?! Bidan kat kampung pon belum tentu buat ini macam punya style. Ekekeke


All details will be recorded in the green maternity book. Ada banyak color actually. Tapi yang atas sekali adalah buku warna hijau. Kalau hijay tu dah habis, buku warna kuning dan purple sudah ada di bahagian belakang siap-siap. Buku ya. Bukan kad macam kad merah kat Malaysia tu (aku tak sure sebab kat CAHP tak guna kad merah).

Oh ya. The monthly maternity check up will be held in Exwick Health Centre. Just a standard clinic. So midwife akan datang situ (which is the nearest clinic with my house) to meet me. Kat sini, nak register National Health Service (NHS) pon kena ikut address rumah. Kalau duduk area A, kena cari clinic kat area A. Takleh somborono pergi clinic lain. Ha macam tu.

 

Tapi to do the scanning or bersalin kelak, baru kena pergi Women's Health Centre. Reason being, kat clinic tiada kemudahan untuk scanning bagai. Kat clinic memang untuk jumpa midwife dan ukur baby growth menggunakan pita pengukur semata-mata! LOL :p

An appointment letter will be sent to my house. Style tak? Hehe. Sini memang mempraktikkan gaya hidup black and white. Sangat organized la kira.



Then aku dapat the bounty pack. There are 5 bounty packs all in all. Pack 1 untuk Pregnancy Information Folder, pack 2 untuk Mum-to-be Pack, pack 3 untuk Mum's Pack, pack 4 untuk Newborn Pack, and pack 5 untuk Family Pack. There will be lots of pamplets and vouchers for mom and baby product.

But I only have pack no 1. Yang lain aku takde. Sebab I have to collect it by my own self from the nearest pharmacy like Boots etc. Boots ni more or less kira macam Guardian la. So kesimpulannya, aku malas nak pergi mintak walaupon selalu je passing by Boots tu everytime pergi High Street. Kalau dah malas tu, malas lah jugak. Huehuehue ;p

Oh lagi satu. Aku tak pernah dapat any prescription from the midwife untuk consume obimin or any other multi-vits during pregnancy. Semua pon aku tanya dulu. The midwife told me that the British women will consume folic acid ONLY starting from the early of their pregnancy until end of it. Terkebil-kebil aku dengar +____+

So being me yang turut menjadi orthodox sekali, aku pon kirim la obimin pil from Malaysia. Gigih tak?! Hahaha. Mau tak gigih. Dahlah aku lost 3kg. Selera makan takde. Minum susu pon tak boleh sebab takde selera. Jadi aku memang bergantung harap dengan obimin pil tu je la to support the baby growth. Hope everything is okay. Sometimes rasa bersalah sebab macam kesian kat baby dalam perut tak dapat cukup vits. Hope baby sihat sentiasa. InsyaAllah amin..

3. Tentang Baby

Baby kalini tajam! Like seriously. I can feel his/her bone is moving inside there. Memula cuak la jugak. Tapi looking at my Husband, alahai... Mesti ikut Daddy ni. Tulang temulang yang panjang. Yela. Serious aku rasa senak.

Ada at one time, tetiba perut aku terjojol tajam ke atas. Ngaaaaaa.... Taktau lah dia tengah tonggeng ke apa. Tapi memang tajam. Aku nak pegang pon scary. Haha. Tapi aku usap lah jugak suruh baby jangan buat aksi macam tu lagi. Scary hokayyy!! WF gelak je. Katanya, "Lutut tu kot. Takpon siku" sambil tunjuk lutut dan sikunya yang berpaksikan tulang yang tajam! +____+

Hmm.. What else. Rasanya sampai sini je dulu kot. Dah bersalin nanti aku update. Hah?! Dah bersalin baru nak update. Nampak bebeno malas nak update blog sangat dah. Kahkah

Anyhoots, I'm now at 35 weeks of pregnancy. Kejap je kan. Another 5 weeks to go. Tapi Damia dulu, I've been induced at 38 weeks. This time around, we'll see how it goes. Tapiiiiiii WF suruh tahan jangan beranak awal sebab the EDD is ON HIS birthday!!! He said, kalau tak sakit nak beranak lagi on that day, dia nak suruh midwife induce je nanti. Hoihhh sukahati kan?! Ingat bersalin ni boleh main order agaknya. Dang! T____T

Ok lah. If you happened to read this entry, mohon doakan semuanya selamat dan sempurna. Though I already have an experienced melahirkan Damia before, but every pregnancy is totally different. No?[Nervous tetap ada. So I hope everything is gonna be fine.

Psst.. Nak tau satu rahsia tak? I haven't packed the hospital bag yet. Ok bye.



Oh last but not least, thank you for the birthday wishes given. I've received since yesterday sebab masa tu UK time masih 18hb while Malaysia dah masuk 19hb. Hehe. Terima kasih semua atas ingatan tulus ingatan yang diberikan. Hanya Allah dapat membalas. InsyaAllah =)



Semoga aku menjadi seorang Mommy yang penyayang kepada anak-anak dunia akhirat.

Semoga aku menjadi seorang Isteri yang solehah kepada Suami dunia akhirat.

Semoga aku menjadi seorang anak yang berguna kepada Mama Abah dunia akhirat.

Semoga aku menjadi seorang wanita yang berjaya dunia akhirat.

InsyaAllah. Amin...




Till then peeps. Xoxo


The Birthday Girl (girl ke?),
aj-the-mommy

6 comments:

Farrah Diana said...

ni 1st entry pasal baby adik?@35th weeks preggy? miahahahahaha.. aku pn AJ.. xde entry psl baby adik lg.. rasa bias pulak.. tp fenattsss n malas yg amat skrg~

Wahida Yaakub said...

Happy (belated) birthday to you! ;)

Fifi Nadhrah said...

salam kenal dari fifi..

kalau gov hosp kat msia ni pakai tali tape jugak untuk measure baby brape weeks.. hihi mase fifi check dekat KK kajang macam tu la nurse buat.. :)

ashra said...

happy belated birthday.semoga dimudahkan urusan bersalin di sana ya! =)

Mama IzzDanish~ said...

AJ, kat maesia ko never had experience dgn goverment maternity check upkan? tulah kat mesia....hanya jumpa nurse sahaja...jumpa doktor 2 0r 3 kali if pregnancy ko tade prob mcm hb rendah ke darah tinggi utk scan...scan pun 2 or 3 kali je....and diorg masih guna tape utk ukur ketinggian baby same dengan week of pregnancy tak...btw tak lama lagi..semoga dipermudahkan segalanya je babe...

Katrina Tong said...

so sweet