I Am AJ The Mommy

I Am AJ The Mommy

Saturday, December 1, 2012

17 Bulan 6 Hari


She's now 17 months and 6 days old. Sorry baby. I used to promise to myself I really wanted to update your birthday track every month but this time around, Mommy kecundang. Again, sorry :(

She called me Mama. Yup. She called Daddy as Papa. Zzzzz. Pengaruh disney junior la ni The Hive. Bee tu duk panggil Mama Papa. Haih. Never mind then. At least she learnt something, no?


She likes to eat. Tapi bila dah kenyang, she becomes very picky. Amboihh. Kalau lapar, semua pon bedal. Tapi she loves rice very much. Melayu sangat!! Haha.

Hmm.. What else? Aku macam tak sabar nak beranak. I mean, tak sabar nak bagi Damia main dengan adik dia as she's not entitled to get free education at any kindies yet. Kena tunggu umur 3 tahun baru boleh. Kesian Damia. I was thinking nak hantar Damia ke childcare tapi tunggu la next allowance. Now ni money constraint.


Nursery sini mahal tahap gantung handbag. Haha ok takde kaitan. Tapi just imagine, half day without lunch will cost you around £25. Half day tuuuu. Ya. Kalau seminggu? Sebulan? Maka baiklah kami simpan duit terbabit utk Euro trip bagai kan. Hehehe. Tapi aku still berdoa ada rezeki lebih utk hantar Damia ke childcare. I want her to mix around with people here. Kalau tak, setakat jumpa stranger kat High Street je la. Itupon budak-budak kat sini rajin tegur Damia sebab Damia aggressive and friendly. Yaaa. She's over friendly. So I have to be careful. Hahah :p

Tentang PhD lak, I just met my sv last Tuesday after 1 month gap of not seeing her. Betul la orang kata. Nak buat PhD ni, you have to be strong mentally, regardless of whatever course you are taking. Master pon lagi kacang aku rasa. ha bolehlah aku cakap kacang sebab dah lepas kan. Ngehngeh

Tapi seriously, PhD is not as simple as abc. Kalau tak, sure dah ramai Doctorate kat luar sana kan. Bayangkan buat PhD 3-4 tahun. Sama macam buat Degree. Tapi degree tak gila sangat. So now aku paham la why some people quoted PhD as "Permanent Head Damage". Aku yang baru start ni pon dah rasa haih.. Mampu ke aku? I'm not a lecturer though. I came from a corporate line. Do you think corporate people can get a Doctorate title? Yes they surely can if they are willing to! So here I am. I hope everything will run smoothly according to our plan. Merancang itu mesti. Takdir itu pasti. InsyaAllah :)


Aku rindu nak update blog. I don't expect people to read those rubbish words of mine tapi for the sake of my own memory. Rugi kalau tak update pasal life sepanjang kat UK ni. In fact aku sometimes kesian kat Adik Damia sebab jarang cerita pasal my 2nd pregnancy ni. Time Damia dulu hampir setiap details aku coretkan dalam blog ni. But dear... I just don't have a proper time to do that. Malah berasa guilty pulak kalau update blog, bukan thesis. Haha. Aku hanya rajin berkarya (lah sangat) di Twitter dan Instagram. FB pulak bila ada mood. Blog? Susah nak jawab. Hehe


Till then peeps. XoXo


Loves,
aj-the-mommy

6 comments:

Wahida Yaakub said...

I rajin juga baca blog u. For some reasons i think ur blog is interesting hehe. Keep on writing ;)

ashra said...

Insyaallah...pasti dapat selesaikan phd dgn baik nanti k.
Gud luck...

And take care,for ur 2nd pregnancy ni..hehe..bersalin kat uk la ye...

Cik Puan Fara said...

aku baceee~ siap dh feed lg kt feedly..haha. tp nk ngomen susah siket ade tulis2 tu

kyra said...

aj! mengandung ke¿ wahh.. damia jd kakak pasni. cmne duk sana¿
jgn upa aku kt cni. heh
~fared

kyra said...

aj! mengandung ke¿ wahh.. damia jd kakak pasni. cmne duk sana¿
jgn lupa aku kt cni. heh
~fared

eNahLatif said...

damia comel!!!