I Am AJ The Mommy

I Am AJ The Mommy

Tuesday, February 8, 2011

Pregnancy Week 17

As my belly grows, Alhamdulillah I still couldn't find any stretch marks on my tummy. But yeah, I still have another 23 weeks to go. So it might appear somewhere around those weeks right.

Owh. Actually according to my gynae, I'm now currently week 18 which I think it is absolutely not la kan. So whenever doc kira week berapa, aku akan minus 1 week. I think that kind of theory is applicable to all preggy mommies I guess. Haha sukatihakuhje!



Weight

I steadily gaining some weight by 17 weeks pregnant. Blame on cny hols please! I ate a lot you know during that hols! Melantak ikan patin 3 hari berturut-turut. Pastu Mama masak lagi. Mak masak lagi. Memang pergh. Every meal aku akan makan nasi dan bertambah pulak tu weehh!!! DANG!!

During the last check up, I was 56kg yang mana check up sebelomnya during 3 months old pregnancy adalah 55.8kg. Kira increase 0.2kg je la kan dalam tempoh sebulan. So my target for the next check up haruslah paling max pon 57kg. Tapi melantak nye pasal masa cny hols, my weight becomes 57.4kg man!!!

Maka I'll be fasting for the whole week starting on today. Sekian berita tak berapa nak penting.



Baby Moving

I always welcome the feel of my baby moving. Even the movements are still fairly erratic and won't seem regular for a few more weeks, but the baby never failed to give his/her responses to me and husband. Such a beautiful moment I can tell.

Some natural health practitioners believe in the power of touch. Though my little one is still very small, the mother's touch may do much to help him/her feel safe and warm inside the womb. Apart from that, I'm pretty sure that it will help initiate the bonding process with me and the baby throughout my pregnancy and after.

Aik? Mommy's touch je ke AJ? How bout the daddy's touch? Ok ok. Same goes to the daddy. Since dah tau jantina baby ni, makin kerap la si WF pegang perut aku. Bangun pagi je tak cari body part lain dah (Woopss!), cari perut mommy je sambil panggil nama baby kitorg. Owh nama baby dah ada. Nama utk if keluar sebaliknya pon dah ada. Sonang! Malas nak pening-pening later on. Hehe. Harap-harap semua lancar sampai tiba masa. InsyaAllah :)



Snoozer Pregnancy Pillow



I seriously need this snoozer pregnancy pillow. Looks like L Shape Pillow kan. 1st time aku tengok dalam cite The Backup Plan yang J-Lo pakai tu. Time tengok tu, tak kawen lagi. Tapi dah berangan nak pakai time pregnant nanti. Apekah? Early mental preparation lah konon. Hehe bluek ;p

Aku dah search kat ebay. Memang ada. Tapi unfortunately the item will not be shipping to Malaysia. Sungguh frust tahap hentak kaki macam mitak ipad. Ok takde kaitan. But seriously nak weh pillow ni.

Though WF has tried his very best to make a body curve like L Shape, but stilllllllllll.......I want the pillow itself! Then WF nak bagi aku rasa bersalah, maka berkatalah beliau:-

WF: Oooo. Sampai hati tanak peluk baba dah. Anggap je la baba ni bantal k (sambil baring buat bentuk L. Haha)

AJ: Tanak...Tak sama :(

WF: Apa yang tak samanya. Kan baba dah buat bentuk L (masih sedaya upaya cuba buat bentuk L. Hahahah sumpah comel EH!)

AJ: Sebab bantal empuk, baba keras sebab tulang. Nanti kena perut baby tak selesa :(

WF: Ohhoooo. Camni la kan. Pandai betol bagi alasan. Ok baba letak bantal kat perut dengan kat kaki. Baby peluk baba k.

Hamek kau. Sedaya upaya WF cuba pujuk aku yang kepingin sangat nak L Shape Pillow tu. Bila teringat balik, comel lak rasa. Err. Aku je rasa comel. Kau tak rasa aku kesah apa. Hoho.

Tapi bila dah masuk week 17 ni, I started to experience discomfort and back hurt yang muncul erratically. Maka perasaan to own one pregnancy pillow adalah sangat membuak-buak. Orang lain mengidam makanan AJ oi. Kau mengidam bantal apekah??? Errr... Susah nak jawab. Hehe lol ;p

Now still tengah usha lagi dalam Internet. Kalau kawan-kawan korang ada duduk dekat US ke UK ke or mana-mana je lah yang bole beli, bagila tau k. Bole aku kirim. Sebab kat Malaysia price range dia dalam Rm300-RM400 bhaiii. Tak berbaloi langsung sebab mahal sungguh! Cait T___T



Stress Management

Talking about stress, Alhamdulillah I have less stress during my second trimester, as for now la. Haha. I know it is important to reduce my stress level. Everyone knows actually. Everybody knows that stress can have a devastating impact on pregnancy and childbirth sebab sometimes stress can contribute to complications during pregnancy, including preterm labor.

Some stress simply can't be avoided. However, being a Muslim or Muslimah, there are so many things you can do to cope with the ordinary stress that occurs in life, no? Kneels to Allah is the best way to cure our stress. The most important things for me to do include taking care of myself, resting as much as I can and ignore every single unnecessary thing in my daily life.

Kalau aku cakap, you people might say I am such a bias person. Tapi aku just nak cakap, aku tak terkejut la tengok ramai ibu mengandung yang akan berubah when she's expecting the baby. Sometimes stress also can cause the preggers to behave erratically. It shown during my 1st trimester anyway. Lain orang, lain perangai nya. Lain perut, lain ragamnya. Be it positive or negative, that's the nature of being a preggy mommy. Trust me :)

Tapi Islamic Thinking tells that if you fill your heart with regrets of yesterday, and the worries of tomorrow, you have no today to be thankful for. Hence, I am so thankful with what I have been experienced before. At least, I've gone through once in my life. Thank you Allah! Thank you so much ;')

.
.
.

Oklah. Ingat nak update pasal Ryna's wedding on last two weeks. Tapi nanti lah aku update. Sebab masa wedding Ryna hari tu, ada kejadian yang tak semenggah telah dilakukan oleh ibu mengandung ni. Muahahahahaippp. Diam skang!


Nah setepek dulu utk teaser. Eceh. The details aku update later kalau rajin lah kan. Hohoho!




Big hugs,
aj-the-mommy

6 comments:

nuruljannah sukhri said...

kenapa mest minus seminggu eh?nk tahu gak..sakit pinggang tu perkara biasa, tp yang org pesan kat saya jangan sapu minyak angin atau urut...efek kat baby.wallahualam

AJ The Mommy said...

sebab kawen tak sampai 18 weeks lagi. doc kira since last period. sebab tu terawal seminggu :)

EH takleh sapu minyak eh? Aiseh. sebbek baru sapu sekali tupon tersapu semalam. hoho

deena awanis said...

aj, tetibe aku teringat nursing pillow from moms little ones..rasanya cam dia boleh gak buat jadi L shape cenggitu..kalo x silap laa..

AJ The Mommy said...

nursing pillow? aku ada usha babe tp macam cover upper body je. nak yg full body. baru masyuk. hahha

Mama Kembar 3 said...

bantal tu cam menarik je kan. mama dulu time peknen pun tido tersangatlah tak selesa, tp time tu tak tau pun pasal this type of pillow.

btw, dulu time peknen mama guna gak minyak angin tp guna minyak Yu Yee yg slalu guna utk babies tu, sbb org kata boleh. its' supposed to be safe sbb minyak tu kan newborns pun boleh guna. but if u nak guna, tanya doc dulu laa kot? lain org lain efek nye kan. just to be on the safe side.

AJ The Mommy said...

minyak yu yee eh? ok nnti try cari. tp ade setengah org tak sapu minyak pon. tahan je. urut tanpa minyak pon ada gak. hehe