I Am AJ The Mommy

I Am AJ The Mommy

Friday, September 9, 2011

Damia Telah Bersunat

It was unplanned!
It was err horrible!
Err.. Takde lah horrible mana pon. Saje exaggerate. Hehehe.

Tapi it was seriously unplanned. Damia sepatutnya kena sunat on the day kena cucuk 2months tu. But then, Dr. Raja suruh walk in je and akan suruh kawan beliau, Dr. Asilah yang sunatkan. Hah walk in lah sangat kan. Memang kami walk in. Tapi Dr. Asilah sudah bercuti hari raya daaaa.. Maka, kena lah postpone. Konfem Damia melonjat kegembiraan dalam hati kan. Ciss!

Ok cerita asal bagaimana Damia disunatkan secara tak dirancang adalah berbunyi begini. On the 4th day of raya, I told WF to accompany me to visit my childhood friend, Ain who had just delivered her baby in August. So off we went to Ain's house at Taman Cenderawasih. Gosh! I missed that place damn badly. *terkenang memori sekolah rendah*

Then nak dijadikan cerita, masa visit si Ain and her baby tu, Damia buat hal puleeekkk. Dan-dan lah kan menangis mohon mengempeng. Adoiyai. Mujur lah dalam rumah Ain masa tu takde kaum Adam melainkan my husband himself. Maka, terduduklah aku di sofa rumah beliau sambil dingempengi Damia. Mengapakah kau begini wahai Anak? Dahlah nak visit baby orang lain. Sekali Ain lak terpaksa layan aku breastfeed Damia. Duh! #pasrah

Ok abes cerita dingempengi.

Bila dah berjumpa tu, haruslah bercerita pengalaman mengeluarkan anak dari rahim kan. HAHA. Maka bermulalah perbualan para Emak. Tapi hanya secara general la sebab jangan dilupakan Sang Suami di sisi. Nanti beliau kebosanan, ada kang "Jom gerak!". Haaa. Sentap kauuu kelak. Kukikuki #gelakannoying

 Then secara tetiba mak Ain pon menjelma di dalam rumah. Aik. Menjelma apakah ini? Owh mak Ain keluar mencari rezeki (rekaan semata). Pastu bila beliau sudah pulang ke rumah, mak Ain pon tumpang sekaki berbual walaupon beliau tidak perlu menumpang kerna itu memang rumah beliau. Ain yang menumpang sebenarnya. Huahua. Ok sumpah tak lawak.

Pastu masa borak-borak tu, keluar lah segala jenis cerita Hal Ehwal Baby hatta termasuklah tentang sunat baby perempuan. Then she told me that there's one aunty/grandma who used to sell nasi minyak at pokok buluh somewhere in Cenderawasih once upon a time, yang boleh tolong sunatkan Damia.

Mak Ain just gave us the direction to that grandma's house without giving us the phone number because she also tidak mempunyai her hp number. Maka, amazing race lah jawabnya dowh! LOL

Untuk mencari rumah Tukang Sunat itu adalah mudah. Cuma tanya,"Tau tak mana rumah Makcik Saniah?". Sekali jawapannya, "Inilah rumahnya!" Mudah kan? HAHAHA

Damia is always being Damia. Damia seperti dapat menghidu gunting penyunat (Errr...) itu lantas terus menangis meminta mengempeng (Again!) sebaik sahaja kami melangkah kaki masuk ke dalam rumah Makcik Saniah. Oh my GOD!!!

Jadi aku teruslah menuju ke satu bilik khas untuk menyunatkan bayi to breastfeed my little angel. Kata nak sunatkan anak kan. Haruslah pujuk belai bagai. Kononnya tanak bagi Damia terus-terusan menangis. Tapi..... Dah bagi boobs PON menangis jugak. Bagi susu botol pon menangis jugak. Oh my... Lantas aku panggil WF masuk. Owh initially Makcik Saniah tu didn't allow him to enter the room sebab kira itu di kalangan kaum Hawa je lah. Tapi bila dah jadi camni, Makcik Saniah pon lupa nak suruh WF keluar semula. Hehehe.

Bila kami laki bini sudah pusing kepala, maka kami serahkan Damia kepada Makcik Saniah to feed her.

NAK TAHU APA YANG DAMIA TELAH LAKUKAN TATKALA DISUSUKAN OLEH MAKCIK SANIAH?!

SHE POOPOO-ed ON  THE GRANDMA SECARA BANYAK HAPPILY OH MY EFFIN COACH ANAK SIAPAKAH INIII??!!!!! +_________________+

Owh masa tu Damia dah tak pakai CD sebab kena cabut la kan untuk disunatkan. Maka, itu jam lah kan Damia menangis cis kau Anak! Maka itu jam jugak lah berlaku adegan suap susu Damia tanak itu dan ini sampai lah adegan beliau poo poo on Grandma. Eeeepppsss

Makcik Saniah juga turut pasrah. Siap pergi tukar kain batik dulu sebelum meneruskan aktiviti sunat menyunat. Ini semua angkara my little princess. Ya Allah Damia oh Damia.... Mommy and Daddy hanya mampu #tariknafas secara panjang..... Pheww #lappeluh



Ha masa ni Makcik Saniah dah pakai kain batik 'baru'. Hahahah. Damia masa tu tak pakai CD sebab baru lepas poo poo. Hoho


Are you readyy bebehhh!!! Nervous lettew (Ejaan Annoying). Teehehehe ;p


Tadaaa. See. Ain't she cool? After kena sunat still managed to look at the camera to give her best pose. High five!!


Me, Makcik Saniah and my Strong Little Princess.


Apa aku boleh cakap, pengalaman melihat Damia disunatkan adalah BEST! Sebab aku tak pernah tengok mana-mana baby disunatkan pon. So 1st time tengok adalah my own baby and it was a precious moment in my entire life!

With that, Wan Damia Zahraa has officially been circumcised on the 4th day of raya and it was on Friday, the day of Penghulu Hari. Alhamdulillah.

Damia Darling, be good okay! 

Muahxx and Hugs! Xoxo   


Mommy Damia,
aj-the-mommy

7 comments:

mrs solehin said...

bangga gle mama adam sbb byk sebut nama aku!huhu..tahniah damia kamu dh sunat dgn grandma saniah!huhu

mRsFirdxora said...

salam, just nk tnya...kat mana nk cari makcik ni ya..sy dh tnya byk klinik mostly semua kata klau baby girl sunat masa umur dia 8 bulan ke atas.. klau org dulu sunat masa baby kecik lg...klau boleh bg tau sy details sy hargai sangat...email kat ixora_girlzz@yahoo.com atau sms kat no sy leh x? 0197261710 ila...tq..

AJ The Mommy said...

Mrs Solehin

Hahaaha. Bangga lah sangat kan. Btw, thanx for the info bebeh! Muahx

Mrs Firdxora

Hye u. Makcik Saniah ni kat kuantan. Kalau nak, nanti i bagi no fon dia kt u. Nnti i emel k. Owh ada ke 8 bln ke atas? Tak sure la plak. I mmg saje sunat awal2. So my baby tak rasa sakit sgt (kot). Hehe

cik asam jeruk said...

steady gile damia..die xnangis eh masa kena sunat? betul la kot xskt.i pon tak igt..hihi :P

AJ The Mommy said...

haha steady kan? kita mana nak ingat. kecik lagi. haha

eyda said...

AJ.. rumah makcik niah ni sebarisan ngan umah mak aku lor. tp,raya haritu aku xde kat kuantan. aku beraya di negeri sembilan. hihi.

AJ The Mommy said...

EYDA

la yeke sebaris. taktau lak. hehe. takpe next time bole hai hai bai bai :)