I Am AJ The Mommy

I Am AJ The Mommy

Saturday, August 27, 2011

Damia Zahraa is 2 Months Old

Pejam celik pejam celik, Damia Zahraa is turned 2 months old last Thursday. Kejap je. How time flies kan? Justeru, ini bermakna my maternity leave also has finally reached to the end of the world. Gah! Sedikit kurang gembira bila memikirkan akan naek kerja lepas cuti raya ni. Oh my...Tapi takpela. Tak kerja, takleh nak shopping. Which is a big No la kan. Ye dok? :p

Baiklah. Mari teruskan menaip dan anda teruskan membaca. Woceh. Gaya-gaya aku blog secara langsung la kan. Aku type, korang baca on the spot. Ok mengarut!


Damia was having her 2 months injection at Columbia Asia Hospital. Since she was born at the same hospital, hence we are eligible to sign up as membership of CAHP. Can get 10% discount if I'm not mistaken.



Mula-mula, Damia ditimbang tara. Her current weight is 4.42 kg. Huiyoo. Semangat sudah. Hasil breastfeed and formula milk. Tapi bila dah start keja ni, insyaAllah fully breast-milk sebab I'm in the midst of providing the EBM stocks. Masa confinement tak sempat sebab Damia acap kali mahu mengempeng saja. Hoho

Memandangkan aku memang berniat nak bagi breastmilk je, maka aku wajar gigihkan diri mengumpul stok EBM bila dah naek kerja ni. Tak sanggup nak beli formula milk berjenama Enfalac yang bernilai RM83 setin. MasyaAllah. Harap dipermudahkan lah urusan pumping session kelak.

Bukan apa. Duduk rumah ni, memang jarang pump la sebab aku lebih selesa bagi direct feeding. Mungkin ayat ini kedengaran melampau tapi sebenarnya kan, aku GIAN dowh nak direct feeding. I can feel the bonding session between me and the baby while direct feeding. Like seriously bhai. Kalau tengah bengkak susu kan, aku kalau boleh malas nak pump. Kalau boleh nak kejut Damia bangun semata-mata to suck the milk out. Tapi sampai bila kan. Aku wajar akur dengan status sebagai ibu berkerjaya.

Eh abes tu, kenapa beli formula milk jugak AJ?! Haaa.. Khidmat formula milk digunakan ketika tetamu datang memvisit Damia atau ketika kami travel ke shopping mall and so forth. As I mentioned you before, aku tak buat EBM stok. Sebab aku ada satu penyakit malas nak pump. Bukan malas, tapi takde masa. Eh apsal takde masa AJ?! Takde masa sebab Damia asyiiiikkklah nak mengempeng. Maka, bilanya nak buat stok AJ oii. Pasrah +___+

Ok mari back on track!



Memula Dr. Cheok, Damia's paeds measuring the body length. Then, she opened Damia's diaper untuk check hapetah. Pastu Doc tak tutup rapat la kan. Pastu dan-daaaaannn boleh lak si anak dara aku ni pee pee on the bed!! OMG anak siapa ni hoiii. Mujur dikau masih bayi wahai Anak. Kalau tak bikin malu Mommy saja +___+



Pastu kan, Damia kan, kene cucuk tau. Tapi kan, Damia kan, menangis sekali nafas saja tau. Tapi kan walaupon sekali nafas saja menangis kan, masa tarik tu kan, Ya Rabbi....... Tak dengar suara dowh! Habes segala jenis urat timbul. Beliau teran sehabis mungkin untuk mengeluarkan tangisan. Kesian tapi kelakar. Hehehe

Ha tengokla kat atas tu. Masa tu Damia tengah menarik tangisan secara 6 harakat right after been injected by her paeds. Risau sket-sket. Tapi bila Mommy dukung je, senyap terus. Lantas sambung buat muka comel. #DasarBerlakon HAHAHaish la Damia. Bikin saspen saja tau! Eeeeeeeepppppp #CubitManja



Bila dah setel semua, we got those membership cards after made the payment. Sorry Daddy. The cards are meant for Mom and Baby only. For Daddy? Yilleekkk. Sila jangan berkecil hati ye. Kohkohkoh

Tapi Alhamdulillah. Damia tak demam. Meragam pon tak. Syukur sangat. Congrats my little angle. You are such a strong baby. Mommy loves you sooo much! Aik. Mommy je? How about Daddy? Yela yela. Daddy loves you so much la sekali. Kang sentap lak kan. Muahahah Dang!!

Okayla. Nak pergi shopping raya. Toodles!


Yours truly,
aj-the-mommy

3 comments:

mRsFirdxora said...

hai mommy damia..

deena awanis said...

happy 2 months young birthday damia..=) hari ni duduk ngan nanny zurina dah ey???awww..kelasss u ollsss..

AJ The Mommy said...

MRSFRIDCORA

hye there :)


DEENA

kelllassss kau! hahah