I Am AJ The Mommy

I Am AJ The Mommy

Wednesday, October 12, 2011

Setahun Sudah Berlalu Usia Perkahwinan AJ & WF

It took me awhile to update the joy of being a wife to my husband, mommy to my baby, and daughter to my parents. There were so many things happened lately. Yes too many things sampai I need to squeeze myself to get some me time.

The husband and I have been married for 1 year 1 week & 4 days. Siapa sangka kami masih bertahan sampai kini? A wedding anniversary is the celebration of love, trust, partnership, tolerance and tenacity. The order varies for any given year InsyaAllah.

I still remember those days. It was lovely indeed.



Tatkala Tok Kadi mengesahkan kami menjadi Suami dan Isteri, air mata aku jatuh ke muka bumi dengan sangat deras malah diiringi dengan tangisan teresak-esak tersedu-sedan persis kahwin paksa lagaknya. Habis make up yang telah diconteng sejak 3 jam sebelumnya.

Namun kalau dah namanya jodoh, memang tidak akan ke mana. Kalau ular sawa telan kau sekalipon, dah namanya jodoh, pasti akan dimuntahkan semula oleh Sang Sawa terbabit. Itu namanya jodoh, bukan bodoh.


Who says life of marriage is easy? To those yang berkata sedemikian, aku salute secara kagum. Tapi aku yakin seratus peratus, mereka bohong! Haha sukati je kata orang bohong ;p But hey! Tidak akan ada rumah tangga yang tak diduga badai gelora. Walau tidak pernah berumah di tepi pantai sekalipon, namun angin pantai yang kencang, pasti dirasai juga. (woceh)

Living under one roof with your other half adalah indah tapi tidak mudah. You may want to say that there's nothing impossible to find a solution whenever problem has occurred. But have you ever thought that the problems prolly not causing by us but from other people. Sometimes I do admit that by being married, someone tends to be more matured.

I love being married. It's so great to find that one special person I want to annoy for the rest of my life. My husband, he is. But in my case, he annoyed me much rather than I annoyed him. Trust me! Sometimes I told myself, "Kenapa laaaa aku ada Suami macam ni haaaaa?" Hahahaha. I guess semua isteri pon pernah terkeluar ayat macam ni kan bila geram dengan Sang Suami kan kan kan? Jangan tipu! Hohohoh ;p

However, succes in marriage does not come merely through finding the right mate, but through being the right mate. Merujuk ayat cliche, Nobody's Perfect. Kau kaya dengan harta sekalipon, adakah kau yakin kau sempurna dalam kehidupan seharian? Kau miskin harta sekalipon, adakah kau yakin kau tidak sempurna dalam kehidupan mendatang? Maka, merujuk ayat cliche lagi, Bersabarlah Naaaakkkk =)

In my experience, I used to face one hard point in my life where we don't have enough money to buy this and that. When I was not married yet, I thought, by being married, my life  gonna be stable and so forth sebab dah combine salary dengan husband and all that. Tapi tidak bhaii. Lagi dah kahwin, lagi banyak tanggungjawab. Nak-nak bila dah ada anak. Sebab yes, commitment is the best excuse to give why dah combined salary pon still tak berapa nak mewah. Senang, yes. Mewah, no. Tapi setakat masalah kewangan, semua orang mengalami (kot) cuma in different ways I guess.

Tapi percaturan Tuhan siapa yang mampu duga kan. Benarlah kata pepatah, rezeki anak jangan dibuat main. Though (sometimes) we don't have enough money to lavish, tapi ada saja rezeki masuk for our little princess. Not to say kami pakai duit anak, but with those monies given by aunties and uncles, so ada la saving for her future kan. Alhamdulillah...

But more marriages might survive if the partners realized that sometimes the better comes after the worse. Alah bisa, tegal biasa, Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula WF & AJ. Tapi....... "Korang kalau bergaduh, macam nak kiamat dah dunia ni" petikan ayat from @deynahebat. Hahahaha. EH tak kelakar jangan gelak!!


We celebrated our 1st anniversary by having our dinner at Victoria Station. Just a simple celebration I can tell. Makan-makan, agah-agah dengan baby Damia, pastu bayar, pastu balik rumah, pastu tidooo. Simple kan? Haha =)

Our anniversary gift? The gift is definitely the little princess, Wan Damia Zahraa.

We celebrated the anniversary on Saturday and our daughter got admitted on Monday. Phew Phew Phewwww...  On this part, later I story okay.

But anyway, to those yang mengatakan ini adalah hadiah anniversary kami, "Anak Masuk Hospital", TYSM - Thank You So Much! At least, it was an unforgettable experienced for me and husband, at least we got to face the real 'Alam Keibubapaan'. No?

Sesungguhnya, kami adalah pasangan yang masih mentah mengharungi alam perkahwinan. Jadi jangan uji secara berlebihan, kelak binasa badan tuan hamba sekalian.


Loves... Tiara EH TETIBE PANG SKANG!


Loves,
aj-the-mommy

3 comments:

PutriesNoora said...

happy annversary dear!dekat2 je date kiter,hehe,noora nikah 30/09/2010..tapi belum de si kecil...huhu..harap2 Allah bagi la "hadiah" tu untuk kami gak..=)

AJ The Mommy said...

eh aah. dekat je. insyaAllah doa banyak2 ada "hadiah istimewa" waiting for you :)

PutriesNoora said...

tenkiu AJ!InsyaAllah,amin!=D