I Am AJ The Mommy

I Am AJ The Mommy

Monday, August 5, 2013

PhD Journey #8: Stress

I wonder. Ada ke orang sambung PhD tak stress? Am I the only one yang dealing dengan stress ni? Sometimes, of all small things pon aku boleh jadi stress. Ya. Of all small things can turn me to be a lion queen! I could eat a horse some more. Nak cakap aku exaggerate. Lan to the tak. Lantak!

To those yang berkobar-kobar nak sambung belajar sebab tengok aku sambung belajar sampai ke obesi, hentikanlaa. Ok negative vibes ni. Bukan apa. Aku tanak korang put the blame on me. Ini semua salah siapa? Salah AJ! Sebab AJ belajar obesi, kami pon nak ikut sekali. Puiii

Andai korang tahu how stressful I am dealing with every single thing which can contribute to stress thingy, mesti korang tobat tanak sambung belajar. 

No. Aku bukan menakutkan anyone. Just a simple reminder. Kalau rasa sukakan cabaran and WILLING TO COMMIT, sambung lah PhD. Best gila namamp!

Bukan title 'Dr' yang aku kejarkan. Hello excuse me. Hanya self-satisfaction. So don't be surprised kalau aku stop sambung belajar. I don't ask much. Just please. Do understand my situation. 

After all, aku dah ada master. 'Market' masih ada to demand on salary. Perempuan. Biasalah. Kalau nak compete in the male-dominated world, kena fight with education. Otherwise, ingat top management nak dengar cakap  kaum hawa yang cekononnya lemah ni? Oh please. No way man..

Oh ya. My research study is about Women's career advancement and barriers. Sebab tu aku membebel pasal male and female yadayadayadayada. 

Sesiapa yang sudi jadi respondents to be interviewed, please let me know. Ciri-ciri respondent, Women managers and above. Terima kasih daun keladi. Much appreciated.

Sekian. Semoga bertemu lailatul qadar to all Muslims. InsyaAllah.




Kini. Pakai yang ini dahulu.



Akan datang. Mungkin yang ini. 
Ah berangan. 
Baru cakap nak stop belajar tadi kan?
Maka, 
KEEP YOUR MOMENTUM UP, AJ! 
DO NOT GIVE UP!
JUST DON'T
NOT NOW
or NEVER
Please





Student yang stress,
aj-the-mommy

6 comments:

kudozu said...

my lecturer pon cakap stress and somehow cannot cope up (lecturer lelaki) tapi sebab dia ada family sekali masa tu, so dia gagahkan jugak.

orang kata, tengok balik apa yang menyebabkan kita berkobar2 nak buat sesuatu benda tu (maksud aku benda mcm sambung study lah, hehe), insyaAllah pasti semangat tu kuat balik. #memotivasidirisendiri #blogponnaktagke

Farah Diana said...

As salam AJ.. :)

Kerana sesungguhnya sesudah kesusahan itu ada kemudahan, Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.”(Surah al-Insyirah: 5-6)

Moga dapat membantu.. hihi..
Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin.. :)

qaseh-delima.blogspot.com

Mama Ikah said...

keep on praying aj

Nur Honey said...

hi AJ... 1st time bump to your blog. Seems like we are both having hard time in our PHD journey... But I buat kat dalam malaysia jer... even teringin sangat nak wat oversea tapi rasa cam not tough enough to study there.. anyway.. pls pls plsssss dont give up. Believe in yourself that you can do it. I start my phd last september so means that already one year now but still feels like i done nothing. And lots of my friends have this feeling... Those graduated with phd told me this situation is normal for those who will succeed in phd wahahaha.... hope they are right. so... keep it up ok. BTW I baru ja start blogging... feel free to visit my blog sweetlittlecastle.blogspot.com

lilieyz said...

Salam AJ,

saya selalu cakap bestnya Phd dan study Oversea...ahahaha...Bila baca ni terus rasa macam takut lak nak apply. Btw good luck with your Phd :)

WHWMZ said...

assalam

stumbled upon your blog while jalan2 cari blog pasal phd journey...hehehe

akak pun sekapal dgn AJ..just started my phd last february in newcastle, OZ

pelase dont give up dik...dah penat2 susah2 payah datang jauh2..chin up and take all the challenges bravely..May Allah ease our PHD journey..amin..