I Am AJ The Mommy

I Am AJ The Mommy

Wednesday, July 27, 2011

My Confinement Days

I have more or less two weeks to go to accomplish my confinement days. Tak sabar okay!!! Aku tak sabar nak cari ice! Ngahaha

Seriously aku kalah dengan ice. I don't really mind to pantang on food intake but bukan ice! Tapi if ice still cannot, I go for air peti sejuk. Janji sejuk!! Teehehehe

Speaking about my confinement life, ramai yang kata aku tak macam orang berpantang. Mungkin salah satu sebabnya aku tak pakai kain batik kot. Ehhee. Bukan apa. Aku tak reti pakai la. Err bukan tak reti. Bila pakai asyik terlondeh je. So better pakai seluar je kan. Buatnya terlondeh depan guest, tak ke haru. Huhuhu

Dari segi pemakanan, aku betul-betul makan makanan bakar for the 1st week of confinement je. Masuk 2nd week, aku dah makan makanan bergoreng. Even ayam masak kurma pon aku dah telan time tu. Hehe

Mama kata kalau badan okay, takde allergic atau tak affected to the baby, bole la makan. So bila try makan tu, alhamdulillah everything was okay. Mungkin antibody aku kuat kot. Akan datang taktau la tapi harap-harap takde problem la. InsyaAllah

Tentang set jamu lepas bersalin, aku sempat makan for 2-3 days je. Pastu aku stop sebab susu badan aku jadi kurang. Tanak aku amek dah. Sian anak aku nanti. Tapi aku sempat ah telan ubat periuk bluekkk bagai tu. Even air kunyit double bluekk tu pon aku dah telan. Nightmare ah kalau ingat balik. Aku prefer tablet compared to liquid. Tablet telan je. Liquid euwwwwooii T__T

During my confinement days ni jugak, aku letak la jugak pilis kat dahi. Orang kata nak halau hantu sebab hodoh kan. So hantu tengok larilah mereka. Hahahaha. Eh kenapa gelak AJ? Aku gelak sebab mitos sebegitu semacam secomel. Ekekek.

Tapi yang sebenarnya orang kata pilis tu untuk hilangkan migrain or pening or sakit meroyan. Wallahualam. Tapi kawan aku pakai lagi pening katanya. So dia tak pakai. Hahaha. Aku lak pakai ke tak, macam takde efek. Tapi pakaikan saja. Bila lagi nak merasa pakai bende alah camtu kan. Takkan time tak pantang baru nak pakai, ha tu baru meroyan. Teehehee :p

Sepanjang berpantang ni, sometimes aku lupa hari-hari yang dilalui hari apa. Sedar-sedar dah weekend. Tapi paling takleh blah aku boleh lupa semalam gaji dah masuk! Pergh. Bagus kalau every month camni. Bole saving. Miahaha dush!

Diari berpantang aku hanya dipenuhi dengan aktiviti baby tidur, aku tidur. Sebab letih kot. Taktau cane bila dah start keja nanti. Sometimes aku rasa nak resign je sebab nak jaga anak. Tapi takleh dowh. Kata nak jadi career woman. Haruslah tabah dan gigih. Ye dok? Hohoho

Tapi mujur Mama banyak membantu. Sometimes kesian tengok Mama but memang itu gaya kalau berpantang mak jaga kot. Kalau maid jaga tak kesian sangat. Sebab mak bukan maid. Maid berbayar. Mak tidak. Takpe. Nanti Damia berpantang, aku pulak jaga Muahaha EH ADVANCE KAU PIKIR AJ ANAK BARU SEBULAN DUSH!

Btw, we were having majlis akikah for baby Damia on last Sunday. Later la aku update. Till then peeps.


A happy mother,
aj-the-mommy

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

4 comments:

mama_afiq said...

Aj.. mama ingat mama sorang je xreti pakai kain batik..haha... tp mase pantang dlm 20 hari mama still pakai kain batik la walopun rupe mcm ape nath asek nk londeh jerk.. nak plak bile pakai bengkung lg xterasa kain tu berikat ke x,..hehe..
bab mkn pun mama mcm tu.. xde sgt mkn yg bakar2... bedal je ayam n sayur.. tp try sikit2 dlu.. tgk badan okay je blh trima trus ngap n ngap lagi..hehe...
kata org.. klo anak 1st kt blh mkn.. maknanye yg lain2 pun blh.. tp klo anak 1st kt pantang secara extrem.. anak lain2pun kene gtu klo x, merasa la sakit bdn..hehe.. janji stokin kene pakai tau... nnt masuk angin sakit badan... hehe

deena awanis said...

aku pakai kain batik 3 ari jer..hahaha..pilis tu aku suke..mmg hilang sakit kepala..param jer tak suka sbb busuk satu badan..haha

cEro said...

seronok tgk kawan2 hidup dengan bahagia..hehehe

AJ The Mommy said...

MAMA AFIQ

yeke camtu? ha bagusla. yg 1st ni sy tak pantang secara extreme pon. harap2 yg 2nd 3rd nanti ok la mcm ni. hehe


DEENA

owh ada beza eh pilis and param. tak tahu lak. hahaha


CERO

your time will come bro :)