I Am AJ The Mommy

I Am AJ The Mommy

Saturday, July 9, 2011

The Joy of Giving Birth to Wan Damia Zahraa


Do you peeps still remember this entry, the moment when husband and I figured out that I was 3 weeks pregnant? Then followed by this entry, where we could hear Wan Damia Zahraa's heartbeat when she was still a tiny one in my womb. Gosshh!!! It was an unforgettable moment to both of us. Indeed!



Throughout my pregnancy, I went to the same hospital, Columbia Asia Hospital Puchong to have my monthly antenatal visit. I chose Dr. Raja Juhaidah Raja Abdullah as my gynae since she's the only Woman-Malay-Islam doctor specialized in O&G there. Plus, WF didn't allow me to have a man doctor as my gynae.

Owh ya. Dr. Raja has her own website. Feel free to visit alamhamil.com. You will get more info on pregnancy thingy from there :)


Picture above shown my body progress during my pregnancy. My last weight before delivering the baby was 65.5kg. I gained more or less around 15kg tuuuu.... Hehehee. And now my current weight is 57kg. 7kg to go yo! Chaiyoookk AJ ;p

Fyi, aku tak pernah kena minum air gula sepanjang mengandung. I did ask my gynae kenapa aku tak kena minum and she said sebab aku tak perlu minum so buat apa dia bagi aku minum. She told me that my body progress was okay so there's no need to minum air gula bagai. Wallahulam.



The reason why I chose CAHP in the first place because the rate given was under our budget. Since UEM covers the maternity benefit for the staff as long as not exceeding RM3k, maka tanpa segan silu lagi, aku setuju saja untuk bersalin di sini with ONE condition, AKU WAJIB BERSALIN SECARA NORMAL. That's what I told to myself.

Bayangkan kalau aku pilih nak undergo C-Section, tak ke over budget. Sebab tu aku berdoa pagi petang siang dan malam walau apa cara sekalipon, aku harap sangat aku akan melahirkan baby aku secara normal tanpa sebarang epidural bagai. Kau nampak kan harga untuk epidural berapa? #pitam skang! +__+

.
.
.

Menjadi seorang preggy mommy selama 38 weeks 5 days mengikut kiraan gynae bukanlah satu kehidupan yang mudah. Pelbagai dugaan dan ujian dilampirkan secara bertubi-tubi oleh Allah Taala. Lain padang, lain rumputnya. Lain perut, lain ujiannya :)


FIRST TRIMESTER

1st trimester aku dimulakan dengan ujian di backstabbed oleh someone yang aku percaya. Bukan someone. Malah ramai. Satu persatu aku buang daripada hidup aku. Sebab aku malas nak kusutkan kepala otak aku. Aku tanak sebab mereka, hidup aku menderita secara over. Cerita lama. Aku dah maafkan pon. In fact, almost dah lupakan pon. Tapi during that time, I was a bit stress. Perubahan hormone I guess.

As a newly wed yang teros dianugerahkan nyawa lain dalam badan sekaligus menjadikan aku seorang bunting pelamin telah menjadikan aku sedikit "culture shocked". I had to juggle so many things. Being a preggy mommy, student, wife and career woman in the same time bukan satu perkara mudah ketika itu. Mungkin bagi orang lain mudah. Tidak bagi aku. Jujur aku cakap, aku stress. Aku tertekan. Tapi Tuhan je tau how stressed out I was.

Percayakah anda bahawasanya aku pernah terlepas cakap nak gugurkan anak aku? Astaghfirullah Nauzubillahuminzaalik. Aku bersyukur Allah tak makbulkan kata-kata aku ketika itu. Kalau tak, aku lah manusia paling menyesal dan paling gampang dalam dunia ni T___T

Allah Maha Mengetahui. Allah tahu aku tak berniat. Aku cuma tertekan lalu terlepas cakap yang bukan-bukan. Mungkin juga berkat aku mengaji hari-hari once I knew I was getting pregnant, maka Allah tidak terpesongkan akidah aku ke arah yang syirik dan kufur. Subhanallah. Aku bersyukur atas segala petunjuk. Sebak kalau ingat balik :'(

Ya. Percaya atau tidak, aku mengaji hari-hari ketika mengandungkan Wan Damia Zahraa. Paling minimum 2 muka surat. Allah telah bukakan pintu hati aku mungkin. Kalau waktu bujang dulu, aku hanya membaca kalam Allah pada hari Khamis sahaja, iaitu bacaan Yasin. The rest, tiada. Hanya solat 5 waktu yang dibanggakan.

Tapi itulah kelebihan menjadi ibu mengandung. Biarlah orang kata hak ela dah mengandung baru nak ingat Al-Quran? Well, at least aku ingat daripada tak ingat langsung. At least aku berpeluang mengaji hari-hari daripada tak berpeluang langsung. Itu semua demi kebaikan anak yang dikandung. No?

Petua ada mengatakan, amalkanlah membaca surah Yusuf pada trimester pertama kerna tatkala itu fetus is in the development process. Hence, I followed that rule selama 3 bulan pertama. Aku membaca surah-surah yang dicadangkan seperti surah Maryam, surah Yusof, surah Luqman, surah Yunus, surah Nahl etc secara berulang kali. Repeat sampai lebam.



SECOND TRIMESTER

Aku masih lagi meneruskan kehidupan yang normal sebagai seorang isteri, seorang ibu mengandung, seorang pelajar, dan seorang wanita bekerjaya. Alhamdulillah segalanya berjalan lancar.

Bermulalah epilog sebuah suka dan berakhirlah epilog sebuah duka. Cukuplah ditimpa ujian secara rakus pada 1st trimester. Aku nekad pada diri sendiri aku mahu menjalani kehidupan seorang preggy mommy yang bahagia dan selesa pada trimester kedua.

Aku persetankan segala kata dan kritik. Aku butakan diri untuk apa yang menyakitkan hati. Kerna aku yakin, aku akan rugi besar jika tidak menjalani kehidupan yang gembira ketika berbadan dua. Bukankah berbadan dua itu indah hatta manis bagi seorang wanita. No?

During second trimester, the most memorable moment that I still remembered was when we accidentally got to know the baby gender during my 4th months of pregnancy. Yes, it was a baby girl. Alhamdulillah. Justeru, terus aku dan suami mencari dan memberi nama pada si anak.

Yup. We have been calling her name since she was 4 months old in my womb. That's why whenever we called her name tak kira waktu jaga atau lena once she was born, she will react spontaneously :)

We decided to keep about it as a secret. We didn't tell anybody. We didn't announce to our family nor our friends about the baby gender. Sebab aku mahu menyaksikan teori orang ramai. Almost 90% of them meneka it was a boy while it's actually not. To those minority yang meneka baby girl melonjak kegembiraan la sebab tekaan mereka adalah STRIKE! Ngeh Ngeh Ngeh.

Hobby aku ketika mengandung adalah mengaji. Perubahan yang sangat drastik I guess. Setiap kali selepas solat berjemaah Maghrib bersama suami, kami akan mengaji bersama-sama. Mungkin itulah penguat kasih sayang kami walaupon ada pihak yang cuba melagakan kami. Kita ingat Tuhan, Tuhan tolong kita. InsyaAllah.

Seburuk-buruk mana si suami, itulah suami AJ dunia akhirat. Seteruk-teruk mana si isteri, akulah isteri WF dunia akhirat. Wallahualam.



THIRD TRIMESTER

Aku sangka panas sampai ke petang, tapi guruh menjelma di tengah hari, lantas kilat sabung-menyabung diiringi hujan yang lebat pada waktu petang.

My third trimester was very terrible I can tell. I seemed gave up with what I've gone. Ujian datang lagi (intonasi Tora Datang Lagi please!).

Hmm... I had to focus on my thesis writing, my assignment etc. Aku juga mengalami mood yang sangat unstable. I can be so damn sarcastic to anyone. Kau buat hal, kau siap. Tak kira kau siapa, aku tibai. Masalah aku bersepah, kau tambah, kau rasalah. Yup. I was totally acted like that during my third trimester. Phew!

But then again, Al-Quran pengubat duka. Aku menangis hari-hari ketika membaca kalam Allah. Pernah sekali aku persoalkan kepada Allah kenapa aku dianugerahkan ujian yang sangat berat (bagi aku). Tapi aku sedar. Allah takkan sesekali menguji hambaNya jika Dia tahu hambaNya tak mampu menghadapiNya. Ini bermakna, aku mampu menghadapiNya. Oleh itu, aku terus bersabar dan bersabar dan bersabar dan bersabar.

Frankly speaking, aku bukan species manusia penyabar. Maka jika aku bersabar, beruntunglah mereka yang mendapat kesabaran aku. Jika tidak, buku bertemu ruas lah gamaknya :)

Third trimester aku jugak dipenuhi dengan aktiviti shopping for the baby. Aku rambang mata melihat barang-barang baby. Gerammm. Comel-comel je semua. Berbekalkan rezeki kami suami isteri yang datang bergolek ditambah dengan duit bonus, Alhamdulillah kami dapat beli the baby's stuffs according to our plan :)

.
.
.

During my 35 weeks of antenatal check up, I was told by the gynae that my placenta was over matured and the probability of the placenta will deliver less oxygen and nutrients to the baby was very high. Masa dengar tu masyaAllah... I was scared and worried of course about the baby's condition. Yelah. First baby kot. Siapa tak risau bhai.

Bila aku tanya Dr. Raja what should I do then Dr. Raja had suggested me to deliver the baby in any time. No need to wait the exact EDD. Lagiiiii laaaa terkejut sebab tak berapa nak ready. Dengan thesis writing yang tak siap-siap lagi. Kelam kelibut gak ah otak.

Initially aku patut beranak on 20th June 2011 (Monday). Tapi tak jadi sebab masa Dr. Raja buat VE on me, bukaan baru 1cm. So postpone ke 27th June 2011 (next Monday). Tapi aku pulak tanak tarikh tu. So I asked my gynae to make it earlier iaitu on Friday, 24th June 2011 dengan harapan nak bersalin hari Jumaat lah kan. Sukahati hakuh je kan main pilih tarikh HAHAHAMBOIHH!

Maka semangat lah aku menyiapkan thesis on Thursday 23rd June tu. Aku tido lambat semata-mata nak submit kat supervisor aku malam tu jugak. Sebab esoknya nak pergi hospital sebab nak kena induce. So aku nak beranak dengan tenang. Tanak pikir pasal thesis dah. Hohoho




Masa entry ni dihasilkan, aku dah being warded pon. Hehe. Berkat doa mohon dipermudahkan sebelum bersalin, semasa bersalin dan selepas bersalin, segala urusan hospital admission pon berjalan lancar.

Siap dapat single bed room punya. Initially we've been put under waiting list untuk masuk vip room tu. Tapi during the registration, kebetulan ada patient lain discharged and I immediately got the single room tu. Alhamdulillah..

Aku memang nak single room. Sebab kalau 2 bedded room, husband takleh masuk. Kena tunggu kat tepi pintu je. Baik takyah datang hospital camtu. Maka aku tanak lah dan berdoa agar dapatlah vip room tu sebab aku nak WF sentiasa di sisi aku sepanjang aku admitted. Huehuehue



Memandangkan aku di induced, pil pertama yang dimasukkan ke dalam vagina aku adalah pada pukul 1220pm hari Jumaat. Dr. Raja didn't know that I intended to deliver the baby on Friday. If she knew it earlier, dia masukkan pil tu on Thursday atau subuh Jumaat. Tapi tuh la. Dah nama pon Kun Fayakun kan :)

Selepas pil pertama dimasukkan, aku terus tertido. WF pergi solat Jumaat pon aku sedar tak sedar. Aku sakit contraction pon aku sedar tak sedar. Sebab yang pasti, aku mengantuk macam hapee je. Sebab kan a night before I was struggling siapkan thesis. Tu yang mata stim sepanjang masa.

Then, pil kedua dimasukkan pada pukul 1800pm camtu. Masa gynae aku masukkan tu, bukaan baru 2cm. Then she said, "Ok pasni mesti u rasa contraction yang lebih sakit daripada siang tadi". Pergh ayat men-scary-kan gua. Hehe

Tapi memang betol pon, lepastu teros start rasa kontraksi. Aku paksa diri aku tido. Kot-kot bole la macam siang tu, tak rasa apa kan. Staff nurse datang buat CTG pon aku mamai-mamai je. Staff nurse lain datang amek blood pressure, body temperature bagai pon aku boleh tido. Maka mereka sedikit pelik di situ. Hehehe.

Tapi bila part malam tiba, ferlamak.... Dah macam cacing kerawit sket-sket. Tapi aku masih cuba bertahan. Tatkala korang tengah syiookk melayan Final Maharaja Lawak, aku tengah syiiookk melawan kontraksi okay!! Hohoho

Then when the doctor said that I won't be able to deliver my baby on that day, so I requested for a painkiller. Sebab aku nak tidoooooo. Kalau tak tido malam tu, aku risau esoknya sure aku takde tenaga nak push.

After been injected with painkiller, aku tido dengan nyenyaknya. Gynae datang buat VE pkol 11 malam pon aku tak sedar. Mamai-mamai. Dahla gynae datang right after WF went out for having his dinner. Sian WF makan malam lewat. Muah WF. EH TETIBE.

Masa gynae datang buat VE, still 2cm and she told me that I had to enter the labor room at 630am tomorrow morning. Itupon aku tak dengar sebab aku mamai. I got to know about that news pon after staff nurse told me around pkol 3 pagi camtu masa I asked her to help me nak buang air kecil. I was a bit surprised bila dengar kena masuk labor room pkol 630pagi. LABOR ROOM TUUUU. Neves gua! hehehe

Unfortunately the painkiller was not long lasting forever. Hanya mampu bertahan up to 6-7 hours je. So around pkol 4 pagi camtu aku dah start rasa contraction but according to staff nurse, itu masih kategori mild. Wahlauweh!

Tapi nurse sana memang baik-baik la wa cakap sama lu. Layan aku macam tuan puteri. Aku hanya press the bell and then dorang masuk bilik. Plus bilik aku dekat dengan kaunter. So senang untuk dorang datang.

Eh Sebab apa kau kata dorang baik AJ? Haa... Sebab cuba bayangkan dalam masa sejam, aku tekan bell banyak kali kot. I mean, setiap kali rasa contraction, aku panggil nurse masuk. Sebab WF tengah lena diulik mimpi. Aku jerit pon dia konfem tido baikk punya. Lagipon konfem dia penat punya kan.

So aku ajak nurse borak. Aku minta air milo. Aku tanya kenapa aku rasa sakit dan macam-macam la. Nurse tu pulak takde la layan kerek-kerek. Kita bole tau kot hati budi orang tu kalau ikhlas melayan ke tak kan. Hehe. Lagipon memang itu dah keja dorang. So mungkin lah kot dorang ok je layan kerenah patient. Tapi part mintak milo tu memang aku mintak dia dapatkan jugak ah sebab aku haus gilo. Stok milo dah abes lak dalam bilik aku time tu. So nurse tu pergi cari kat department lain sebab kat tempat dia masa tu pon dah abes stok. Maka I'm touched di situ :)

Then pkol 5 pagi aku diarahkan mandi sebab nurse kata lepas bersalin agak mustahil untuk aku bergerak mandi bagai. So aku turutkan sahaja. Pastu WF ajak solat berjemaah subuh pagi tu. I was reluctant in the first place sebab tak tahan dengan contraction. Tapi WF minta aku solat secara duduk.

Owh ya. Percayakah anda, sepanjang aku pregnant, AKU TAK PERNAH SOLAT DUDUK. Sampailah beberapa minit sebelum masuk ke labor room, Subuh terakhir yang aku solat berjemaah dengan suami itulah yang aku solat duduk untuk pertama kalinya ketika mengandung. Sebab masa tu memang tak larat langsung nak berdiri. Sakit contraction dah mula dirasai.

After solat Subuh berjemaah, aku diinject ubat enema untuk buang air besar. Nurse tu kata, mungkin dalam 5-10mins aku akan rasa nak berak. Tapi aku punya perut cepat bertindak balas kot. Lepas cucuk je, tros berdesup pergi toilet. HUAHUAHUA bye.



Kemudian aku ditolak di atas wheel chair oleh WF ke labor room and tadaaaaaa. This is a place where I delivered my little princess. The labor room. Hehehe.

Masa mula-mula masuk labor room tu, my gynae ada kat labor room seblah tengah sambut baby lain. Aku terdengar suara orang meneran. Neves sket-sket. HAHAHA. Tapi aku set mind aku jangan terpengaruh bagai. Kena cool. Kena tenang. Jangan pikir hal orang lain. Sebab lain orang, lain nasib dia. Psikologi di situ. Hehehe



Officemate WF ada menyedekahkan air zam-zam berserta akar kayu Fatimah. So WF lah yang tolong rendamkan bagai. Midwife and staff nurse pon baik saja melayan. Siap kata kalau nak minum, tunggu bukaan 6cm baru bagi aku minum supaya mempercepatkan bukaan. Wallahualam.



Sepanjang berada dalam labor room, aku ditemani dengan iringan ayat-ayat suci Al-Quran sebanyak 30 juzuk melalui mp4 di atas. Maka aku berasa tenang ketika melawan contraction. Seriously. Sakit memang sakit. Tapi I kept talking to myself, sakit mati lebih sakit.

Again, aku ajak nurse borak-borak. Tapi borak dalam keadaan tahan sakit macam dah nazak tu. Hehe. Tapi serious weh. Kalau bole record lah keadaan aku time tu, aku dapat bayangkan muka aku macam nak mati dah. Konfem mata stim abes. Hahaha. Tapi aku tetap bertegas tanak amek epidural.

Seperti biasa perbualan aku dengan staff nurse and midwife adalah seperti berikut:

AJ: Nurse, kenapa I rasa sakit ye.

Midwife: Sebab u dah mula rasa contraction yang kuat. U nak epidural tak?

AJ: Tanak!

Midwife: U bole tahan tak sakit ni?

AJ: Ada cara lain tak selain epidural?

Midwife: Ada. Painkiller la dengan ethonox gas.

Perbualan di atas tolong bayangkan intonasi aku macam orang tengah nazak. Hihuhihu

Then I decided to take the other painkiller. Dengan harapan bole tidur. Tapi bila dah amek, tak jalan pon dowh. Rupanya painkiller hanya mampu berkesan dalam 30% je. The rest of 70% tu silakanlah rasa sakit bersalin tu. Membazir sajork amek painkiller. Muahahah dang!!!



Setiap kali sakit contraction, aku kata, "Ini tak sakit sangat. Awal lagi ni. Jap lagi lebih sakit kot". Tapi bila sakit lagi aku ulang ayat yang sama dalam hati. Sampai lah bukaan dah 5cm, aku dah start rasa sakit yang bukan kategori mild lagi dah. Aku siap request nak c-sec sebab tak tahan sangat dah. Tapi WF suh aku sabar sebab kalau nak c-sec, baik semalam je kan. Kata nak bersalin hari Jumaat. Maka oleh itu, aku bersabar dan terus melawan kontraksi dengan gigihnya.

Kau nampak graph CTG kat atas tu? Yang stable tu heartbeat baby. Yang unstable turun naek bagai tu Haaa tu lah graph untuk sakit contraction. Part yang graph mencanak naek ke atas tu, fulamaakk sakit dia wa cakap sama luuuu.... Menggigil okay! Memang betul-betul sakit bersalin lah.

Aku siap terpikir, macam ni ke sakit nak mati? Cuma bezanya sakit bersalin nyawa kau macam di tarik keluar ke bawah sebab kau nak keluarkan anak kau melalui bawah kan. While sakit mati lak nyawa ditarik ke atas. So itu je lah conclusion yang aku bole buat bila bercakap mengenai sakit bersalin adalah sakit kedua selepas sakit mati. Alhamdulillah... Aku bersyukur aku berpeluang merasai sakit bersalin itu macam mana :')

Then bila dah 7cm, aku memang nak teran sangat-sangat. In fact, aku terteran tanpa sedar. Tapi midwife kata jangan teran lagi sebab takot vagina bengkak. Tapi aku memang nak teran sangat. Menurut midwife, aku memang rasa nak teran sebab kepala baby memang dah kat hujung cuma bukaan still belom 10cm. So I had to wait jugak.

Bila my gynae datang untuk buat VE and I told her aku nak teran dah, she said:

Dr. Raja: Ey Ajlaa. Dah bengkak sket ni. U teran ke?

AJ: Tak perasan la doctor. Mungkin la sket. Saya dah tak tahan sangat dah ni.

Dr. Raja: Ok takpe Ajlaa. I dah tolong u cepatkan skip 1cm. So now dah 9cm. 1cm lagi okay Ajlaa

Pergh masa ni memang aku excited gilo bila dengar. Yelah 1 cm lagi kan. Rasa nak lompat bintang time tu jugak. Ekekek. TAPI.........

Dr. Raja: So Ajlaa. 1 jam lagi okay!!

AJ: HAH??!!! Sejam lagi doctor??!!

Dr. Raja: Ha ah. Sejam lagi okay

Baru aku teringat. Teori 1 jam untuk bukaan 1cm digunakan untuk 1st baby. Maka I was a bit down la masa tu sebab sejam lagi weeeehhhh. Walhal aku kalau bole nak teran time tu jugak!! #dasargelojoh HAHAHA DANGG

Then WF tenangkan aku dengan usap kepala aku, bacakan doa, berzikir, basahkan bibir aku dengan air zam-zam, tolong aku bernafas guna gas etc. Sebab masa tu aku yakin aku memang macam orang nak mati dah rupa aku. Saat-saat genting tuuuu. Hehe

Tapi around 45mins camtu, I told midwife aku memang nak teran sangat-sangat. Then she allowed me to do so. Tak lama pastu, Dr. Raja pon sampai. Maka bermula lah proses teran meneran.

Initially, kaki aku kena bergantung tau. But I requested to put my legs down due to ketidakselesaan yang dialami oleh aku. Lagipon aku yakin, kalau kaki aku bergantung, the chances akan koyak banyak kat bontot adalah sangat tinggi. No? Then Dr. Raja allowed me to change my legs position. Justeru, aku mampu meneran secara selesa.



Berkat doa yang tidak putus agar mohon dipermudahkan semua, hanya dengan beberapa push, aku telah selamat melahirkan my little princess ke atas muka bumi ini tepat jam 1611pm on 25th June 2011. Aku juga bersyukur kerna si anak dilahirkan ke muka bumi ini sambil diiringi alunan ayat-ayat suci Al-Quran yang berkumandang dalam labor room terbabit. Alhamdulillah. Semoga hidupnya diberkati Allah Taala hendaknya. InsyaAllah..

Mungkin juga berkat doa harian agar dipermudahkan urusan sebelum, semasa dan selepas bersalin, aku berjaya melahirkan si comel tanpa sebarang episiotomy dan aku hanya dijahit sebanyak 4 stitches only. Subhanallah syukur Alhamdulillah :')

Masa kena jahit tu, aku tak rasa sakit pon sebab aku terlalu asyik menatap wajah si anak di sebelah. Betapa besarnya kuasa Tuhan, si anak turut memandang ke arah si ibu tanpa kelip tatkala si ibu sedang dijahit oleh si doktor. MasyaAllah...

Lebih menggembirakan hati aku yang baru selesai bertarung nyawa melahirkan si anak adalah apabila aku terdengar midwife berkata,"Putihnya baby ni. Baka bagus ni.." Kalau boleh sujud syukur time tu, dah lama aku buat.

After selesai proses jahit-menjahit, then the doctor came to me and said,"Bagus. Good push. You pandai teran" sambil menepuk bahu aku. Tersenyum aku mendengar. Rupanya aku teran anak aku dalam 11 minit camtu je. Alhamdulillah =)

Terasa begitu berbaloi mengandungkan si anak selama 38 weeks 5 days. Terasa begitu berbaloi menghadapi segala ujian yang diturunkan olehNya. Sesungguhnya, aku sangat bersyukur ke hadrat Ilahi atas segala rezeki yang dilimpahkan. Amin...



Malam tu untuk pertama kalinya aku tidur bersama si buah hati. Aku siap request tanak letak baby kat nursery sebab nak tidur dengan baby. Tapi tidurku tak lena kerna terlalu asyik menatap si kecil yang baru sahaja keluar daripada perut aku petang tu. Heee

Macam tak percaya aku dah menjadi seorang mommy. Macam tak percaya WF dah menjadi seorang daddy. Macam tak percaya we are officially a Parent now!! Alhamdulillah. Speechless okay! :')



The details of the baby



On Sunday tu, before I got discharge, aku pergi la nursery sebab nak amek baby Damia. Masa tu she just got BCG injection.


Then I got Damia's Health Record from the hospital



Comel tak Damia's footprints? Heheh



Took this picture in front of the labor room before we left the hospital sebagai kenang-kenangan. Sebab taktau bila lagi dapat peluang bersalin kan? Hohoho :)



Anyhoots, big thanks to all aunties and uncles for all the gifts. To those yang datang visit tu, maaflah kalau terkurang layan bagai. Hanya Allah yang dapat balas :)

Ada yang siap bagi hadiah pampers sebab nak tolong kurangkan belanja kitorg beli DD. Sebab aku memang nak pakai DD during confinement ni. CD tak guna lagi.

Pastu kau nampak bunga tu? Haa tu boss aku pos ke rumah. Aku terkejut gila ada van floristika datang hantar bunga. Ingat secret admirer mana la kan. Rupanya CEO aku. LOL. Thanks again boss! :)

.
.
.

Pheww.. Lepas gian dah lama tak update blog. Hamek kau. Panjang gila entry kali ni. Dah macam cerpen sket-sket. Huehuehue dush!! Okayla. Last but not least!



Assalamualaikum and Hello everyone! My name is Wan Damia Zahraa. I love my Mommy and Daddy sooo much! Thanx for reading my Mommy's journey of giving birth to me. Muahx ;p



Mommy and I love pink very very very much! Yeayers!



Entry tamat sekarang.



Much Loves,
aj-the-mommy

14 comments:

jihan said...

alahai seramnyer baca tapi last2 rasa nak nangis plak...tahniah n semoga baby n mommy chat2 selaloo..aminn..;)

AJ The Mommy said...

jgn seram-seram. hehe. thanx jihan ;)

mama_afiq said...

syahdu je mama baca kisah AJ.. AJ mmg kuat!! Alhamdulillah sume dah selesai kan... comel sgt damia... smoga damia jd anak yg solehah : )

AJ The Mommy said...

hehe thanx mama. amin atas doa tu. gudlak for your 2nd baby :)

.:Farah Liyana:. said...

congrats! baby comel sgt =)

AJ The Mommy said...

thanx Farah :)

kudozu said...

panjangnye MRN ko. eh baby dah muke cam ko da Aj, ne de muke Wf :D

-kudozu

AJ The Mommy said...

MRN tu apa? no id patient eh? hehe

muka aku sbb kulit cerah kot. atau eh mmg muka aku kot. aku pon konfius. hahaha

"cikkin" said...

syahdu lak bc entry yg ni AJ..damia sgt comel..nak tgk muke damia hari2..moga terkenan..haha..anway..good tips n good experience ko da share kt cni..tq..moga urusan ku dipermudahkan juga..insyaallah..=)

AJ The Mommy said...

CIKKIN

haha tengokla kot-kot terkenan. hehe. gudlak in your pregnancy!!! jaga diri baek-baek.

SaRaa said...

congrats!!

~YUN~ said...

Aj,sukenya yun bc pengalaman Aj,harap2 nti yun sngla bersalin cm Aj..doakan yun ye..menghitung hari ni..anyway,baby Aj sgt cumils,putih gebu u!! =)

dinashuz said...

AJ dear, share tips sikit mcmana nak push hehe.... baby pun cute je sweet je muka dia... just like mommy! hehe hopefully I pun dapat bersalin normal nanti insyaAllah...

AJ The Mommy said...

SARAA

tenkiu dear :)


YUN

gudlak yun!! teran leklok. hehe


DINASHUZ

insyaAllah u bole bersalin normal. doa banyak-banyak. tips yg I bole share:

1. nnti teran jangan angkat bontot.
2. tarik nafas dalam2
3. masa push tu, push selama 10secs. push sekuat ati.
4. ulang step 2-3

itu saja. sekian :)