I Am AJ The Mommy

I Am AJ The Mommy

Friday, November 25, 2011

Happy 5 Months Old Baby

Damia turns 5 months old today. Alhamdulillah. Almost setengah tahun juga lah aku sudah bergelar Mommy =)

 
Ini masa pagi tadi nak hantar Damia to Nanny's house. Kami nampak biru la. Selalunya nampak pink je kami dua beranak ;p
Berkenaan perkembangan hidup Damia, macam biasa masa kena cucuk last week, she didn't cry. Oh bagusnya anak dara Mommy ni. Hehe.

Alamak. No pictures la masa kena 5 months jab tu. Sebab Damia pergi dengan Daddy je. Mommy got English Exam at British Council. Daddy bagitau, masa kat hospital, semua orang mencari mana si Emak budak ni. Nampak si Bapak je mendokong si Anak dalam Moby Wrap ke hulu ke hilir. Paed juga turut serta pelik mengapa si Emak tidak kelihatan. Mahu gelaran Daddy of The Year? Baiklah. Akan dipertimbangkan.

Oleh sebab Daddy yang uruskan hal Damia last week, maka no pictures. Itu je kesimpulannya. Well, man always be a man. #justsaying
Tapi menurut Paed, Damia is a tiny baby. Her weight masih 5.25kg. Slim sangat aduinyapun... Paed dah bagi Damia makan solid foods but as a Mommy of Damia, I'm not gonna let my baby eats any kind of puree or solid foods selagi tak sampai 6 bulan.

Even kalau dah 6 bulan pon, I want to control her food intakes. I mean in terms of alah malas nak explain. Again, lain emak, lain cara. Lain anak, lain didikan. If you peeps nak bagi anak korang makan macam-macam, minum kopi whatsoeva, itu hak masing-masing. But I won't do that to my baby :)

I have my own reason. Don't ask me why. If I say NO, jangan pandai-pandai nak YES kan. Damia is my daughter. Dan aku ada hak to determine anything on her. #sarcasm


Oh dan bill pada hari terbabit adalah RM470. Tapi mujur still under GL. If not, pitam +___+

Terima kasih ING. Jasamu dikenang =)

Yay. Dah sampai Nanny's house.

Speaking about Nanny, aku sangat bersyukur sebab dikurniakan babysitter Damia yang sangat baik hati. Thanks to Kak Am for introducing her to our family ;)

Babysitter Damia dah pangkat nenek. That's why we called her Nanny. 64 years old dah pon. Tapi alhamdulillah masih larat dan tough to do the house chore. Monthly fee is only RM300. Standard rate dekat KL I guess. But I don't really berkira since kitorang pick up Damia pon around Maghrib. Mujur no OT charges. Maka bersyukur di situ. Bayangkan kalau Nanny charge OT kat Damia, mampuihh cecah RM500 kena bayar every month sebab hari-hari pon lambat amek. Menangis gua T_____T

And the best thing about Nanny is, she can speak English fluently. Anak-anak Kak Am semua stok-stok speaking. Baru 5 tahun bhai. So it's good for Damia as well. Let say Damia menangis je kan, so Nanny will say, "Damiaaaaaa... Don't cry. Nanny got work to do." Haha style tak Nanny tu? I looiikeeee =)

Bukan apa, kalau since baby lagi dah didedahkan dengan bahasa Inggeris ni, takdelah dah besar nanti tercungap-cungap nak kejar untuk belajar. Macam aku lah. Dah besar baru termengah-mengah nak improve English. Itu pon tak berapa nak hebat compared to my rakan taulan sahabat handai bagai. So I don't want my children jadi macam aku. Biar belajar English since kecik. It's good for her future summore right?


Eh tapi kalau kau orang tanak ajar lagi, itu hak masing-masing la bhai. Tapi bagi aku, dengan kehidupan yang semakin membangun ni, English is very important kot. Nak masuk Corporate Company macam UEM (Ehem tumpang lalu) pon senang. #tetiba

Ok habis issue bahasa Inggeris. Tak boleh cakap banyak-banyak hal ni. Sebab English aku pon taklah gempak mana #sarcasm

Okay. Let's back on track!





By the way AJ, Damia dah pandai buat apa ye? Damia dah pandai buat macam-macam. Antaranya:


1.  Pandai buat lawak. Ah she's a funny baby. Mommy and Daddy terhibur. Muahx xoxo
2.  Pandai guling-guling. Oh ini 4 bulan hari tu dah pandai rolling macam roller coaster #exaggerate
3.  Pandai menangis. Ini Day 1 lagi dah master.
4.  Pandai pegang botol susu. Oh yang ini since 3 - 4 bulan dah berminat nak pegang sendiri.
5.  Pandai bermain-main. Segala rattles Damia dah gigit.
6.  Pandai berlakon. Yeaahh. She's a good actress. Menangis. Datang jengah Damia, she laughed. Eeepp gigit kang bayi ni.
7.  And the list goes on.....

Sekian untuk hari ini. Malam ni or Subuh esok nak balik Johor. My cousin is getting married today. I am soooo excited  to meet all my cousins there. Can't wait nak bawak Damia jumpa cousins Mommy. Sebab Damia tak pernah jumpa mereka secara berjemaah. Maklumlah. Jauh. They are all happening tau Damia. Trust me! =)




Toodles!




Emak yang sedang bersabar secara pukal,
aj-the-mommy

4 comments:

。+゚o。. Puan Dot . 。o+゚。 said...

aj balik johor eh.. same! haha..blik johor mlm ni cuz bff kawen..
waaa.. ringan la damia.. tp klu die sihat je.. mmg jgn bg la solid food..kan?
untung damia dpt nanny speaking english.. =) nanny akid pon pndai la jugak.. but tak fluent i guess.. ..

happy 5months damia =)

AJ The Mommy said...

kita jumpa di R&R! hahaha

aah damia ringan je. tapi alhamdulillah sihat. InsyaAllah bagi solid food bila tiba waktunya. hehe

oh Akid pon nanny jaga eh. Ala tak fluent takpe. At least ada pendedahan :)

tenkiu aunty Dot! =)

I.L.Y.A.N.I.E said...

Even aku silent reader, skang da tak berapa silent la. aku cam ter perasan kau delete kah entry sebelum ni? huhuhu kan?kenapa plak weyh?

Weyh camne nk improve English so that senang nk dapat kerja kat UEM ni. hukhuk batok sikitt. eyh siyes ni aku tanya :)

AJ The Mommy said...

haha delete lebih baik.

tgk movie banyak2. cakap english banyak2. insyaAllah improve :)