I Am AJ The Mommy

I Am AJ The Mommy

Monday, February 13, 2012

Damia Si Adorable Baby


Its been awhile I haven't been updated my blog seriously. Serious di sini I mean serious yang okay nak kena on lappy dulu, transfer gambar gambar dulu, belek-belek gambar dulu, reka-reka ayat dulu before posting any entries. I was too occupied with too many errands in my daily life. So yeahh I update more on Twitter je lah.

Arrgghh.. I miss Damia so much. Maka, terus terpanggil untuk update blog pasal Damia, bole? Damia, cepat cakap Mommy sweet. Rindu je terus curi-curi update blog pasal Damia kat office tau. Huehuehue!


Anyways, Damia has grown up.Semakin hari semakin sayang. Cewah. She is a stun baby now. Haha. Damia dah boleh buat macam-macam aksi. Like macam-macam lah. Macam-macam yang sometimes bisa bikin jantung Mommy berdegup kencang dup dap dup dap heart attack secara sikit lama lama jadi bukit dan seantero denganya. Tapi takpe. Anak kandung punya pasal, Mommy layankan saja. Muahahaha

Damia turns to be very hyper active nowadays. Daddy used to say,"Haish kalau Mommy and Damia duduk berdua ni, ada saja lah benda yang nak dikecohkan".. Ye lah. It took me an hour (exaggerate sangat) every time I want to put the clothes on Damia. Maka, bermula lah aktiviti kejar mengejar tangkap menangkap Damia keliling katil. But when it comes to Daddy's turn, laaaagii havoc wa cakap sama lu weeeehhhh! Naik semput Daddy dibuatnya. Miahahah. Tuh la. Served you right la Daddy. You have to remember, Damia is no longer a tiny baby like she used to be back then okay Daddy! :p

Let's check out Damia's activities or behaviors that can make Mommy's blood sometimes goes upward and downward (more to upward) recently.

1. Acara Diving Onto The Floor

So yeaahh.. That is her most favorite behavior lately! There was one time, I wanted to take my wudhu, but all of sudden I got an instinct to turn back and look what was Damia on to and guess what??! I saw Damia on her steps, was taking her Lajak to dive onto the floor!! OMAKKAU!! Berderauuuuuu jantung Mommy Nakkkk.... T____T

Maka, dengan sepenuh tenaga, I shouted with full hearted, "DAMIAAAAAAAAAAA STOPPPP DON'T GO DOWN!!!" Lantas Damia terus break serta mengangkat muka angkara terkejut mendengar suara halilintar Mommy. Sehubungan itu juga, Mommy berhenti berwudhu' lalu menyelamatkan Damia.

Okay berdebar jantung ingat balik peristiwa terbabit. Phewwwwwww..Dan aktiviti terbabit berlaku almost every day since that. Maka, every time Mommy nak berwudhu, I put her on the floor siap siap. Homaii..




 2. Acara Tak Reti Duduk Diam

Okay this time around, it was happened masa nak weighed her body up. Nampak tangan Daddy nak bergusti tangan dengan Damia? Hahaha. Gasak lah Daddy. Siapa suruh layan anak macam anak jantan?! I am so freaking tired telling to my Husband, Damia is a baby girl. She's not a boy. So please treat her as a baby princess!

Tapi itu lah. Sedangkan when I was a child pon lasak semacam umpama boyish, maklumlah, the only daughter in my family, so I don't really put a blame on Damia of being that super hyper active aka lasak! Hohoho

But I put the blame on her Daddy sebab masyaAllah ganas semacam bergurau dengan si anak. Paling takleh blah, HARI HARI WAJIB gigit Damia. Arrrrghhh aku tak boleh terima! Kesian anak Mommy. When I asked my Husband, "Why did u bite her???" he replied, "Sebab I geram dia comel sangat" Ya Tuhan Suamiku.............. Aku pon geram jugak tengok Damia sometimes. Tapi aku ciyooooomm je banyak banyak kali kalau dah geram sangat kat si Anak. Hahaha. Daddy boleh pulak suka gigit. Ai don andersten +___+




 3. Acara Melepaskan Diri From Bumbo Seat

Damia will behave very good in her bumbo seat during her meals time je. Atau while watching or waiting for Mommy to cook in the kitchen, she will sit secara sopan dalam bumbo seat terbabit.

Tapi kalau dibiarkan di dalam bumbo seat atas dasar saja-saja, maka marilah kita bersahaja melihat aksi di atas. She would find something interesting surround her, and try to grab them immediately. As shown above, Damia akan berusaha bersungguh-sungguh mengeluarkan dirinya daripada bumbo seat just to grab that nursery rhyme book! Haish. Macam-macam anak Mommy ni.


 4. Acara Bed Climbing

There was one time, I fell asleep and woke up to see Damia was climbing the bed to catch something on top of it! I was like OHMAIGOD!!!!!!!!!!!!!!!

Can you imagine if aku tidur lena selena lenanya. I have no idea what would happen to my baby if dia terjatuh ke tergolek ke apa. Subhanallah. My blood goes upstair like really really really high!

Rupanya she was aiming Mommy's earphone yang berwarna pink bulat comel. Okay. Perhaps she's gonna inherit liking Mommy's favorite color? Who knows right =)


 5. Acara Duduk Secara Stylo

Jangan main-main. Duduk pon kena ada style. Tak main lah duduk dalam bumbo seat dah Mommy. I am big enough lah Mommy. Maka, I only need to sit next to the bumbo seat. Bukankah itu lebih style, Mommy? Baiklah Damia Zahraa.. Mommy pasrah +___+



 My cheeky baby princess =)


Some of my friends told me that Damia and I kelihatan seperti the twins! Gilmore girls much? Haha whatever la kan. So yeahh. Here we go. We are The Twins! Hohoho


Naaahhhhhh... Except for this! I am not really sure from where does she learn to make that face expression while taking photos! Very funny yet sooooo cuteeee! Miahahahaha

Okay. That's all for now. Till then peeps. Xoxo


A super duper happy mother,
aj-the-mommy

4 comments:

Ideologi Hidayah said...

last pic ni memang sgt2 cutee!! hehe..

Nurul Ilyani said...

byk btol acara yg damia boleh masuk dlm SEA games ni...hehe

deena awanis said...

hai princess!!x puas main ngan damia ari tu..ko sihat nanti kita jumpa lg..

AJ The Mommy said...

HIDAYAH

macam kartun muka Damia. hehe


ILYANI

praktis nak jadi atlet kot. hehe


DEENA

hye aunty! insyaAllah.. nanti kita jumpa. hari tu mmg kiok abes. hehe