I Am AJ The Mommy

I Am AJ The Mommy

Sunday, April 17, 2011

My Medela Freestyle


I'm no longer interested with handbag anymore. Seriously. Seriously aku tipu. HAHA! Okay serious skang AJ! Baiklah. Walau impian untuk memperoleh handbag berjenama sangat membuak-buak namun banyak perkara yang perlu dititikberatkan once you are preggers! Okay ini baru serious talking.

Maka aku telah menanamkan satu impian untuk fully breastfeed anak aku kelak. Moga impian dan niat murni aku diberkati oleh Yang Maha Esa. InsyaAllah. Tapiiii memandangkan I'm a career woman, so it's quite impossible for me to breastfeed my baby later pada setiap tika dan waktu la kan. Oleh itu, I need a breastpump! Yes. I seriously need a breastpump so that I can pump for my baby during working hours.

Maka dengan itu juga, as I told you peeps in my entry before, I seriously am in love with Medela Freestyle. And I guess Allah heard my prayers everyday dan berbekalkan duit bonus yang ada, I managed to buy Medela Freestyle eventually. Alhamdulillah....

Tapi aku bukan beli sebarangan. I did some comparisons from one website to another website dulu la before decided to buy. Dan aku rasa http://www.mybreastpumpshop.com has offered the best deal of Medela Freestyle in town I tell you!! Wuhooo.

So last week, husband and I off to Puncak Alam to go to Aja's house (the blog owner), to buy the breastpump via COD. Aku memang sengaja nak COD sebab nak belajar cara guna breastpump tu. Kalau via postage, haruslah kena blaja sniri manually which is memang tak ah kan. Takde masa hakuh! HAHA

Then bila sampai umah Aja yang memang SUMPAH JAUH SIAP SESAT BARAT BAIK POST JE RM35 JE DOWH POSTAGE RATE tapi sebab aku memang bernekad nak belajar jugak cara-cara menggunakan Medela Freestyle, maka aku gigihkan jugak pergi. Semangat yo! Hehe.

As I reached her house, kami disambut dengan baik oleh Aja and suami. And bila masuk je umah, duduk, aku nampak ni haaa kauuu


Tu diaaaaa. Penuh satu almari barang-barang Medela. Memang betul-betul dealer Medela yang tegar ni. Hoho!



My Medela Freestyle! Weeee =)



Nak tau sebab apa aku puas hati beli kat Aja? Sebab aku siap dapat free disposable breast pads and 8 breastmilk bottles! Both adalah brand Bumble Bee. Mano nak dapek free gift cani bhaii. Dokek baby fair pon tak dapek den kobar.


Bukan tu saja, I also got this Medela Lanolin Tender Care for freeeeee. Yipppiieee!! Eh sabar! What is Lanolin Tender Care AJ? Okay it is actually a nipple cream. Sebab I have read some articles that every mommy might experience itchy nipples which may be extremely sensitive to any touch OR maybe nipples become sore after a period of pain-free breastfeeding OR cracked nipples.

Hence, sebagai langkah penjagaan, kot if 1 day aku akan hadapi masalah yang sama, aku memang bercita-cita utk beli Medela Lanolin ni jugak. Ye lah mana lah nak tau kan masalah yang bakal aku hadapi kelak. Kira sediakan payung sebelum hujan lah. Sekali Aja bagi free daaa. I looikee. Hehe. Thanx so much Aja! =)



Yang ni pon free jugak ke AJ? Yup! Free jugak! Wah bestnya free! HAHAHAAIIPPP!! Apa kau ingat semua benda pon aku mitak free ke hah? Kopak ah tokei Medela tu nanti kan Aja? Ngahahaha.

Takdela. Yang ni tak free. Yang ni aku beli la weh. Tapi mitak diskaun ah as usual. Teehehehe. Okay yang ni pulak adalah Medela Therashells. Aku beli ni sebab if in case by accident some of the milk leaks tanpa diduga ke, bagi mengelakkan pakaian tampak kebasahan di bahagian boobs, so pakai la ni untuk tadah susu. Kira the milk can be collected and safely save them pastu boleh bagi baby minum.

Initially I was thinking to buy Medela Milk Collection Shells. Tapi bila tengok depan mata, macam quite bagak lak dan tak sesuai kalau pakai during office hours. Nanti nampak terover besar lak boobs aku kan. Hohoho!

So after been adviced by Aja, aku pon beli Medela Therashells saja. But I bought in pair la. Kalau pakai sobolah jo dokek office nanti, kang pelik lak pahal breast aku bosar sobolah kan! DANGG!!

Maka begitulah Kisah Medela Freestyle aku. Some people say the breastpump is pricey dan buat apa invest mahal-mahal kat benda yang pakai tak lama pon kan? Or belum tentu susu kau banyak kan? Dan anak kau keluar pon belom kan? Aku dah dengar macam-macam ;)

Tapi setelah diskas dengan WF, kalau boleh kitorg tanak bagi formula milk (FM) dekat baby kitorg nanti. Kalau boleh lah kan. Ini planning kitorg. Planning korang, lantak korang lah kan. Sebab aku pk, invest dokek FM samo banyak jo dengan ekau invest dokek breastpump ni haa. Cuma ekau jo tak pasan. EH PAHAL BANGBIL MONJOLMO LAK NI AIH!

Therefore, as we have our own family planning, just go for it. Tak perlu dengar cakap orang. Sebab after all, its about our family. Not theirs. No?

Cuma aku harap segalanya berjalan lancar dan semoga impian aku untuk mem-fully breastfeed baby aku dikabulkan oleh Allah Ta'ala kelak. InsyaAllah. Kun fayakun =)



Medela Fan Club,
aj-the-mommy

6 comments:

mommie yuyu said...

wooo dah beli medela freestyle.yuyu ushar2 jugak..tp x beli lagi..mcm xnk beli lagi je..tgu baby lahir dulu..lagipun yuyu x keje..duit pun kena budget ni..hehe..

AJ The Mommy said...

takpe yuyu. slow-slow. tak perlu rush pon ekceli. I beli ni pon sebab malas nak pk dah pasal breastpump pasni. kira 1 brg dah setel. so malas nak pening2 dah ;)

deena awanis said...

good investment babe!!niat tu penting..n yakin kita ada susu untuk dibagi kat baby..BF is not as easy as we pronounce it..niat dah ada,gadget dah ada,then berTABAH okkk!chayokkk AJ!!

cik puan jihan said...

wahh!!..jihan tak tau pon ada benda alah namer medela therashells tu untuk bagi susu tak leaks kt baju kan..thanks for the info..and the for medela freestyle tu mcm best jer hik3..;)

AJ The Mommy said...

DEENA

yeahh niat tu penting. aku sedang meyakinkan diri ada susu. yakin boleh! hoho


CIK PUAN JIHAN

hehe. I pon baru tau lepas go through blog tu. MF mcm best sbb tgk org pakai pon dh best. baru tgk. hahah

ann said...

my faveret pump