I Am AJ The Mommy

I Am AJ The Mommy

Friday, June 3, 2011

The Baby's Stuffs

Bercakap mengenai barang-barang baby, rasanya Alhamdulillah atau InsyaAllah semua dah cukup kot untuk part-part yang basic macam clothes, feeding bottles etc.


Ha yang ni aunty Liyana aka Eteq yang belikan kat Mothercare UK. Barang-barang dia lebey kurang je dengan mana-mana Mothercare outlet. Bezanya cuma price tag je la. Macam barang-barang kat atas tu, total dalam RM200 camtu. But aku bole jamin la kalau shopping kat sini, harga dia could be more than that. Sleepsuit tu je pon dah RM hundred over kan? Sobs!



Tapi of all baby stuffs yang Eteq belikan tu, aku paling suka ankle socks ni. Sukaaaaa sangat. Suka sebab comel kot. Tapi comel bagi aku la. Hoho. Macam eeeppp untuk orang dewasa takde ke eh. Geram je nak pakai. Hee ;p



Owh. Korang ingat lagi tak aku pernah bagitau yang aku ada order barang online kat sini dalam entry ni. So inilah dia Travel Changing Mat yang aku order tu. Simple yet cool. I looiikkee


So far barang-barang baby dan mak baby HEHE yang dah ada adalah:

1. Cloth diapers AIO/Pocket Button & Disposable Diapers for NB
2. Swaddle
3. Set toiletries - Baby Organic
4. Bibs & Burp Cloths
5. Clothes/Socks/Mittens/Booties
6. Feeding bottles - Avent
7. Storage bottles - Bumblee Bee & Medela
8. Breastpump - Medela Freestyle
9. Disposable Breast pads - Bumble Bee
10. Bath tub
11. Nipple Crack cream - Medela Lanolin Tender Care
12. Milk Collection - Medela Therashells
13. Bedding set - Pillow, bolster, kelambu
14. Baby binder (barut)
15. Bouncer - Bright Starts
16. Baby seater - Bumbo
17. Sterilizer & Warmer - Avent
18. Teethers
19. Towels with hood
20. Playgym
21. Maternity pads - Kotex
22. Bengkung & Barut
23. Set Bersalin HPA


Manakala, barang-barang baby yang belum dibeli atau mungkin mengharapkan hadiah daripada korang YANG HANYA YA MUNGKIN ANGAN-ANGAN SEMATA NGAHAHAHA adalah:

1. Stroller
2. Baby Carrier/Sling/Pouch
3. Diaper Bag
4. Car Seat
5. Cloth Diapers AI2
6. Detergent for baby's laundry
7. Minyak telon
8. Baby wardrobe


Actually tak semua tu aku beli. Ada yang aku dapat free gift from the hospital during the antenatal check up. Ada jugak some of them yang aku dapat free gift kalau purchase itu dan ini. Maka sekaligus telah menyumbang la mana-mana yang patut untuk koleksi barang-barang baby. Ha camtu lah lebey kurang.



Ni aku dapat during 1st trimester



Ni lak aku dapat during 2nd trimester



Okay itu saja yang aku ingat. Eh baby cot, playpen bagai tu takde ke AJ? Haa.. Part tu aku memang tanak beli langsung sebab aku nak anak aku golek-golek je kat lantai. Miahahaha

Yang lain taktau nak beli apa dah. Kalau ada idea, sudi-sudi lah share k. Daaaa~



Yours truly,
aj-the-mommy

7 comments:

~YUN~ said...

besnye tgk barang2 baby AJ..waa!almost complete kan barang2 baby.. =)

AJ The Mommy said...

almost la. yang lain2 tu tunggu baby lahir dulu la baru beli kot. hehe ;p

mama_afiq said...

waa geram je tgk brg2 baby.. omel2 je kan... almost complete dah... dah blh packing hospital bag dah... : )

Cik Puan Fara said...

g antenatal checkup dpt goodies? wahhh. hosp mne ni?
hihihihi..i pn almost complete mcm u.. cuma x beli babycot, sterilzer n warmer, stroller.;brg besar2dan mahal2.. hahahaha.. xde ke org nk kasik hadiah ni :p
n brg2 mommy sndri x bli pn lg..hukhuk

Baizura S. said...

salam.
nak tanya, kat mana beli eh Medela Tendercare Lanolin tu? cari2 tak jumpa pulak. :p thank u

AJ The Mommy said...

Baizura, ada jual kt www.mybreastpumpshop.com I got it foc sbb beli medela freestyle :)

Baizura S. said...

oh ok. thanks. ingatkan website tu dah tak aktif lagi sbb dia dah lama tak update. congrats for your newborn.. alhamdulillah semuanya selamat. :)