I Am AJ The Mommy

I Am AJ The Mommy

Wednesday, June 1, 2011

8th Months of Marriage

Today is our 8th months of marriage. And I have like another 1 month plus plus to deliver our little one. How time flies man!

According to my gynae, I'm now entering 34-35 weeks of pregnancy. Like seriously??!! But I'm pretty sure the baby's age inside my womb is actually between 32-33 weeks. Sebab the estimation from the Doctor selalu nya plus minus 2 weeks kan. No?

Hence, to those yang still kata this is 'anak luar nikah' bagai tu, do your research more deeper 1st before pointing out the wrong fact to me! Allah dah tetapkan aku period a week before my wedding day, Alhamdulillah rezeki melekat cepat. Maka, got what I mean? Tak paham lantak kau. Explain seratus ribu juta kali pon, kalau nak cakap macam-macam, macam-macam lah jadinya. Ye dok? Maka, talk to the hand yo! Hohoho

Close topic.

.
.
.

Okay. Let me share with you peeps about one story.

During my week 31 of antenatal check up, I got a so-called bad news from my gynae, Dr. Raja. She said the size of my baby agak besar and the weight lak agak berat untuk minggu terbabit, iaitu 2.2kg. Supposed to be 1.8kg camtu. Maka I was a bit sad and down of course to hear that the chances to undergo Caesarean Section is quite high IF and ONLY IF aku tak jaga makan! Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaa :'(((

She claimed that I eat too much carbohydrate food and adviced me to have a proper dietary habits if I still insist to deliver by normal. Justeru, bermula pada hari terbabit until the next following 2 weeks (sebab now dah start check up 2 minggu sekali), I didn't take any dinner pon. Still masak untuk WF if larat, tapi masak untuk dia je lah. Aku hanya teman makan. Sebab TANAK CAESAR WEEEHHHH..... Sobs!

But then during week 33 of antenatal check up, I only gained 1kg as well as the baby, 2.3kg. Alhamdulillah lega sangat-sangat dowh. And Dr. Raja kata kalau aku control makan lagi, insyaAllah bole deliver secara normal. Amin.........

Owh my weight on that day was 65kg. Padahal sebelum pegi check up tu aku timbang kat rumah, berat aku baru 63kg tau. Apekah? Berat sangatkah baju bajan yang aku pakai pada hari terbabit? Caishh



Tapi masa check up tu, nampak tak berapa clear muka baby. So Doctor amek gambar kaki and tangan je. Jadilah. Hehe. Janji ada photo untuk dijadikan collection dalam baby album :)

Dan kerja-kerja penyusunan gambar tu tak lain tak bukan kerja daddy-to-be lah kan. Well, I did organize the photos according bulan tapi WF punya cara macam mana tah. He has his own style. So dia bukak balik gambar-gambar yang aku tampal tu and re-pasted the photos. Sukahati you lah my dear ;p

Eyp. Just noticed that takde pon gambar aku tengah tampal gambar baby kan??!! Cisss.. Nak jugak youuu.... Nanti bila baby keluar baby ingat Mommy dia tak sayang dia lak. Unfair la cenggini. Aaaaaaaaaaaaaaaa :(

Takpe. Next check up, aku nak suruh WF tangkap gambar aku tengah tampal photo baby. Sekeping pon takpe janji ada. Hehehe ;p



And tadaaaa... This is the latest picture of my baby bump during Auji's Engagement recently. I got many comments from my friends saying that I have A BIG BABY BUMP. Ah tak kisahlah besar ke kecik janji baby tu membesar dengan sihat dan sempurna dan selamat dan bahagia dan apa-apa je lah yang baik-baik. All mommies pon nak berikan yang terbaik for their babies. No? :D

Tapi I'm fine if ditakdirkan kena caesar jugak, aku terima je. Sebab semua tu kan dah ditentukan olehNya. Memanglah quite pricey tapi time tu konfem pikir nak anak dan diri kita selamat je. Tak pikir duit dah kan sebab duit boleh dicari. Maka tawakaltu'alAllah. There's always a light at the end of tunnel, right? =)

Sekian, SEE YAH! Eh AC di sini apekah?



tiktoktiktok,
aj-the-mommy

7 comments:

sweetdrugADDICT said...

bestnyer ade baby album.. nak buat jugak la :)

AJ The Mommy said...

hehe best. bosan2 bole tengok. buat la :)

Cik Puan Fara said...

nak like post ni sbb rasa semua kena dgn diri ini.. hahahaha.. yeke kalo berat naik byk susah nk bersalin nnt? mmg la terpk jgk, kang baby besar.. huk huk.. tp kita tawakkal kpd Allah jelah kn, harap2 semuanya ok..
nk buat mcm mana, asik lapar je.. kesian kt baby kalo tak makan.. kita tahan laa.. dia? mana reti ckp lg pun.. huhuhu


good luck AJ!

AJ The Mommy said...

Fara, maybe doc risau kita takleh teran kot kalau baby besar. tu yang nak suruh control makan tu. memudahkan kerja doc tu jugak nnti. hehe. papepon semoga kita selamat. Amin :)

Good luck to u too!

deena awanis said...

ko jangan x makan weh..cuma kurangkan makan jer..go for protein diet..avoid carbo.nasi, roti tu kurangkan...take care tauuu..

AJ The Mommy said...

baiklah. aku akan cuba la elakkan carbo. tapi takleh la hidup tanpa nasi. hahaha #melayutulen

Masnita said...

kes mcm sgt sme ngan kt. kt pun pregnant btl2 lepas khwn. period semggu before wedding. so far blm terdengar kat telinga sendiri org ckp ank luar nikah but im quiet confident mmg ade yg ckp macam tu. so malas nk explain2. only i, husband n Allah know the story.
Dh rezeki awl kan, so terima je r. ;)