I Am AJ The Mommy

I Am AJ The Mommy

Thursday, March 10, 2011

5 Months Plus Plus

Dah masuk 5 months++ dah. That means I have another 4 months to go. InsyaAllah. Perasaan? Now tak rasa nervous nak bersalin lagi. Macam biasa. Dulu nak tunang and kawen pon tak nervous gak. Apsal tah aku ni. Macam takde perasaan. HAHAHA. Tapi nampak je macam takde perasaan. Sebenarnya, ada je perasaan. Hehe

Tapi yang bersalin ni mungkin akan nervous la. Sebab ni benda yang sakit kan. Tapi aku berdoa dan berharap sangat miracle akan terjadi. Eh bukan miracle tak rasa sakit langsung. Cuma berdoa agar kuranglah sakit tu nanti. Atau dalam erti kata lain, harap dipermudahkan lah semua. Aku kalau boleh nak bersalin secara normal. Dan kalau boleh tanak epidural. Kalau boleh lah. Semua tu sudah ditetapkan olehNya. Aku hanya merancang je.

Bukan apa. Aku kan follow up dekat private hospital. Bukan niat nak show off and whatnot. Tapi sebab UEM memang cover untuk maternity bagai but still ada limit la. Maka, dengan berbekalkan kad oren yang diberi, aku memilih untuk bersalin di private. Dan itu adalah the nearest hospital yang dekat dengan umah kami. Maka juga, kalau boleh....

Kalau boleh lah :-

1) Nak bersalin on weekdays. Sebab kalau weekend, cas mahal. Hehe

2) Nak bersalin during day time. Sebab kalau malam, kene extra charge pulak gynae tu dikira on-call nanti.

3) Nak bersalin normal. Sebab semua orang tau normal pasti lah cheaper than caesar kan.

4) Nak bersalin tanpa epidural. Sebab nak rasa sakit bersalin yang sebenar. Tapi taktau la mampu bertahan ke tak. Plus kalau amek sekali epidural pon, dia dah cas dalam RM*** kot. Maka aku akan cuba bertahan. Ya. Bertahan bertahan bertahan *aksi Sudoku di gelanggang*

InsyaAllah~

Tapi itu semua impian semua wanita yang mengandung. Apa yang akan jadi ketika itu, tak siapa dapat menjangka. Lain orang, lain experience nya kan.

Bila aku google pasal bersalin bagai, bole tahan kecut gak tengok gambar semua. Belum tengok video lagi. Mau pitam aku secara zaaass +____0

Sejujurnya, aku takleh tengok darah. Aku tak pernah admitted. Apetah lagi masuk OT room. Eh OT room penah. Time 3 tahun sebab dahi berdarah. So kena jahit ala-ala Harry Potter. Tapi tu kecik lagi. So tak ingat pape.

Sebab tu aku tanak pk sangat apa akan berlaku dalam labor room nanti. Bukan apa. Kalau terlalu pk, kalau aku too nervous, aku akan panic dan takleh focus utk teran. Plus aku sentiasa set in mind yang sakit bersalin ni semua perempuan akan lalui.

Be it sakit gila guling-guling atau sakit acah-acah atau sakit biasa-biasa atau tak sakit langsung, nak tanak, kena hadapi and be prepared. Betol tak? Pergh. Motivate diri sniri secara kaw-kaw sebab SIAPA TAK CUAK NAK BERSALIN WOIIII HAHAHA DANG!!!

Maka aku berdoa dan berharap agar segalanya dipermudahkan. InsyaAllah. Aku ada amalkan itu dan ini seperti yang disarankan mengikut ajaran Islam tapi sebagai hamba Allah, kita hanya berusaha. The rest, ditentukan oleh Allah Ta'ala. Kun fayakun.

Pray for me ya! =)


Yours truly,
aj-the-mommy

6 comments:

eyda said...

insyaallah..mudah2an selamat & sihat semuanya..Ameen..

hAizi si bObOb said...

amiiinn..
sem0ga dipermudahkan segala urusan...
siha2 belaka m0mmy & baby :D

deena awanis said...

Take caRE babe..
good luck with all ur wishes.=)

~Yun~ said...

oo..xtau pn klu deliver mlm n weekends ader extra charges..hehe~thnx for the info..sudi2 la jenguk blog yun..salam perkenalan..=)

nuruljannah sukhri said...

insyaallah selalu2 la berdoa lepas smyg..mudahan2 segala hajat tercapai ke?

AJ The Mommy said...

EYDA

Thanx aida. InsyaAllah ;)


HAIZI

amin amin amin. harap2 ok semua. thanx aunty haizy si bobob. haha


DEENA

thanx babe!!!


YUN

yg pasal tu, taktau la hospital lain cane. depends hospital mana jugak kot. btw, salam perkenalan to u too =)


NURUL JANNAH

insyaAllah. mari berdoa bersama2 utk keselamatan kita dan baby. amin =)