I Am AJ The Mommy

I Am AJ The Mommy

Tuesday, March 29, 2011

Heartburn During Pregnancy


I have never experienced heartburn before I got pregnant. Some people say that heartburn may occur for the 1st time when you are pregnant. And yes!! Last two weeks, I have experienced the heartburn for the very 1st time in mylife. The burning sensation in my chest and throat was so urghh painful okay. But luckily the painful was not too long. Adalah around 5-10 mins je. But still... Pedih okay.

Masa heartburn tu, aku rasa macam, EH dah nak beranak ke??? HAHA! Dah lah time tu kt Motherhood Expo. Cuak dah kalau terberanak kat situ. Ya Allah nauzubillah.... Biar sopan sket kot ye pon. Hehe. Though it's common and generally harmless, but then it can be quite uncomfortable la actually.

Macam mana sakit heartburn tu AJ? Okay sakit dia macam sakit ko tengah kelaparan tahap kebulur tu. Time tu aku takleh tegangkan perut. Aku kene bongkok sket sbb nak tahan sakit. Berdiri memang takleh la kan. Tapi aku taktau la orang lain sakit camne. Yang aku rasa camtu la.


Dan disebabkan this is my 1st pregnancy, so risau tu mesti lah ada kan. So off we went to see my gynae a day after that and she gave me Gaviscon and Controlock to take when necessary. Aku makan dalam dua kali camtu je sebab pastu dah getting better. Alhamdulillah =)

Memula tu risau lah jugak. Tapi lama-lama barulah I got to know that many women start experiencing heartburn in the second half of pregnancy. Memandangkan itu adalah normal and all preggers are expected to face that, hence, nothing much to worry la.

But then masa pergi Bandung baru ni aku bawak je Gaviscon tu. Standby. Kot tetibe sakit time tengah shopping, tak ke menangis secara berjemaah dengan suami dan supir. HAHA. Ok sumpah tak lawak.

Kesimpulannya, itu saja pengalaman heartburn aku during my pregnancy. Sekian roger blah dulu.


Loves,
aj-the-mommy

5 comments:

^bblovedd^ said...

hi mummy, effa nak tanye boleh ke makan gaviscon, effa heartburn yang amat teruk.. ya Allah kalau sakit nye tuhan je tau..

AJ The Mommy said...

hye effa. bole rasa. tp makan bila perlu je la. gaviscon tu pon doc yang bagi. tapi try tanye your gynae dulu. kot2 dia ada ubat lain yg sesuai for u =)

^bblovedd^ said...

ow makan time sakit je eh.. ok2 thanks ye

nuruljannah sukhri said...

penah kena heartburn masa belum pregnant.tp siyes x lalu tekan ni nk minum gaviscon liquid tu

AJ The Mommy said...

tak lalu tekan? apekah itu? hehe.

memula I pon macam tak lalu nak minum, tp lama2 sedap lak rasa. haha!